"Backspegeln på en bil är mindre än framrutan" - den nya regeringen vänder Åland högerut
Under måndag eftermiddag kunde regeringssonderare Veronica Thörnroos, drygt tre veckor efter lagtingsvalet, presentera underlaget till den nya åländska landskapsregeringen.
Landskapsregeringen är sittande i fyra år åt gången.
- Vi har nu arbetat fram en övergripande vision om hur vi tror och vill att Åland ska styras under de kommande fyra åren, sade Thörnroos under måndagens presskonferens.
Thörnroos eget parti, Åländsk Center, som förra mandatperioden satt i opposition men som i år gjorde ett rekordval, får tre av sju ministerposter. En tillfaller Harry Jansson plus att Thörnroos själv blir det nya lantrådet.
Moderat Samling Åland, som även medverkade i den förra regeringen, får två ministerposter som tillfaller Annette Holmberg-Jansson och Fredrik Karlström.
Obunden Samling får utöver en post, som man avser att tillsätta externt, också talmansuppdraget, och Hållbart Initiativ, som för första gången medverkar i en regering, får en, som tillfaller partiordföranden Alfons Röblom.
Partiet Ålands Framtid, som efter att ledamoten Anders Eriksson först efter valet hoppat av till Centern och sedan återvänt har ett mandat i lagtinget, sitter inte i regeringen, men medverkar som stödparti till Centern.
Det här innebär enligt Siv Sandberg, statsvetare vid Åbo Akademi, att Åland får en regering som vänder högerut.
Beslut om ministerposter förskjuts
Thörnroos säger under presskonferensen att regeringsbasen blev färdig först under söndagskvällen, och att man ännu inte beslutat vilka ministerposter som tillfaller vilka partier.
Det här beslutet kan komma att dröja något, då det nya lagtinget, som tillträdde i början av förra veckan, behöver ägna sig åt andra frågor just nu.
- Vi måste under veckan debattera både budget och ny självstyrelselag, så av den orsaken blir det en förskjutning, säger Thörnroos.
Samtidigt nämner hon att den nya finansministern troligtvis kommer att vara en av centerpartisterna.
Kvalificerad majoritet
Regeringsbasen innebär att man i lagtinget har en kvalificerad majoritet, med tjugo av de sammanlagt trettio ledamöterna.
I opposition sitter därmed Socialdemokraterna, Liberalerna och Åländsk demokrati.
- Det har funnits flera faktorer som påverkat beslutet att inte ta med Liberalerna, men främst är kanske att vi under förhandlingarna kommit fram till att vi står ganska långt ifrån varandra i flera för oss viktiga frågor, säger Thörnroos till Ålands radio.
Enkätfrågor var grund för förhandlingar
Tongivande i regeringsförhandlingarna har varit en lista med åtta kontrollfrågor som Thörnroos strax efter valet skickade till de övriga partierna, för att få en åsiktsgrund i förhandlingarna.
Bland dessa har den främsta frågan varit om man kan tänka sig att samarbeta med Centern. Andra frågor har gällt ansvarsfördelning mellan ministrar, tankar om utvecklingen av självstyrelsen, kommunstrukturreformen, skärgårdens utveckling, landskapets ekonomi, näringslivets förutsättningar och miljö- och hållbarhetsfrågor.
De olika partierna kommer från skilda politiska ståndpunkter och värdegrunder. Men att två tidigare oppositionspartier nu ska regera tillsammans med ett helt nytt parti och ett som under förra mandatperioden satt i regering ser Thörnroos inte som något problem.
“Samsyn, ansvarskänsla och kompromissvilja”
Thörnroos säger att det är många olika faktorer som påverkat och format regeringsbildningen.
- Det finns en stark samsyn mellan partierna att det som har varit har varit och att vi nu ska jobba tillsammans framåt. Backspegeln på en bil är mindre än framrutan. Vi som står här fick ett starkt mandat från det åländska folket, och det här är en regering som jag är väldigt nöjd över att kunna jobba tillsammans med, säger Thörnroos.
Röblom (HI) säger att man inte hade gått med på att delta i regeringen om man inte trodde att ens hjärtefrågor skulle få utrymme.
- Vi har varit tydliga från början med att vi vill jobba för jämställdhet, lika rättigheter och förstås miljö- och hållbarhetsfrågor. Vi har gått in i förhandlingarna med öppna sinnen och öppna ögon, säger Röblom.
Tage Silander, Moderat Samling, tillägger att det vore en fullständig katastrof för kreativiteten om de tyckte lika i alla frågor redan från början. Han säger att det som gör att de kan hitta nya lösningar är att det finns olika perspektiv.
- Det som gör att vi ändå kunnat hitta viljan att arbeta tillsammans är väl kanske ansvarskänslan inför de viktiga frågorna som ligger på bordet och måste börja behandlas. Jag tror alla har varit villiga att stiga lite åt sidan och kompromissa för att hitta en bra plattform att stå på, säger Thörnroos.
Text: Felix Quarnström, ÅRTV
Foto: Nina Smeds, ÅRTV