Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Edward Snowden: "De sa att de inte ger mig en rättvis rättegång men lovade att inte tortera mig. Jag har det svart på vitt."

Från 2019
Edward Snowden med ena handen uppsträckt  i ett hotellrum i Moskva  / April 2019, Moskva
Bildtext Edward Snowden har gått under jorden och befinner sig på hemlig plats.
Bild: Jan Inberg / Parad Media

När Edward Snowden var 29 år gammal förändrades hans liv för alltid. Snowden insåg att hans fosterland USA spionerar på sina medborgare.

Han arbetade nämligen med cybersäkerhet vid den amerikanska nationella säkerhetsmyndigheten NSA.

Edward Snowden berättar sin hisnande historia för Pirate Bay-grundaren Peter Sunde Kolmisoppi i tv-serien "Aktivisten" som har premiär på Yle Fem den 18.11.

Snowden  sankari vai petturi?
Bildtext Snowden kan inte återvända till USA men han hoppas någon dag kunna göra det.
Bild: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

- Som de flesta andra amerikaner växte jag upp i tron att att Amerika inte kan göra fel. Vi är sanningen, rättvisan och ljuset. Vi är kraftigt präglade av Hollywood, vi är “the good guys”, säger Edward Snowden. Men det är ju inte sant.

Snowden förstod att han måste göra något för att allmänheten skulle få veta vad som pågick.

- Jag jobbade för världens hemligaste underrättelseväsen och jag var ensam. Jag kunde inte säga något utan att riskera att mista mitt jobb och att hamna i fängelse, berättar han.

- Ur mitt perspektiv skulle det ha varit självmord att läcka hemlig information. Men genom att inte träda fram hindrade jag människor att själva ta ställning till den information som fanns, säger han.

Genom tiderna har de radikala, aktivisterna, bovarna och de som har kallats förrädare varit med och förändrat världen.

Snowden satte allt på spel för att vi ska få veta vad staten gör med vår privata information.

Och inte bara med vår information, utan också med den metainformation som uppstår i våra samtal: vem som pratar med vem och när.

Den amerikanska staten har kartlagt våra liv och våra nätverk, trots att det är olagligt.

Höll tyst för att skydda sin familj

Edward Snowden växte upp på olika militärbaser i Amerika. Både hans pappa och farfar arbetade för försvarsmakten och Snowden valde att gå i deras fotspår.

- Jag gick med i armén ungefär samtidigt som Amerika gick in i Irak. Alla andra protesterade mot det, men jag valde att ta värvning, berättar han.

Han rekryterades senare först av den hemliga underrättelsetjänsten CIA och sedan av nationella säkerhetsmyndigheten NSA.

En av Snowdens uppgifter var att bygga upp ett övervakningssystem som lät regeringen läsa privatpersoners e-post och textmeddelanden och avlyssna deras telefoner i hela världen.

Det tog Snowden flera år att inse att hans älskade fosterland hade ljugit för honom, bland annat om att Irak skulle ha massförstörelsevapen, och att lögnerna hade börjat långt innan Amerika gick in i Irak.

- Det födde ett frö av misstro som kom att påverka resten av mitt liv. Jag insåg att jag måste göra någonting, säger han.

Edward Snowden
Bildtext Snowden kallas för en "visselblåsare" för att han läckte information om USA:s övervakning.
Bild: EPA/KAY NIETFELD

Edward Snowden bestämde sig för att dela med sig av det material som han hade tillgång till, för att människor själva skulle kunna ta ställning till det och dra sina egna slutsatser.

Därför kallas han en "visselblåsare", någon som slår larm.

- Jag kunde inte tala med min familj. Enligt amerikansk lag skulle de ha varit tvungna att ange mig för att inte hamna i fängelse tillsammans med mig, berättar han.

Ett spektakulärt avslöjande tvingade honom gå under jorden

I maj 2013 flög Edward Snowden till Hongkong för att träffa journalister. Följande månad började han läcka hemligstämplade dokument som avslöjade att NSA har massövervakat både amerikaner och medborgare i andra länder.

Tidningsurklipp ur The Guardian med Edward Snowdens avslöjanden.
Bildtext Snowden gav information åt bland annat The Guardian.
Bild: Skärmdump The Guardian/Yle.

Snowden smugglade ut mellan 50.000 och 200.000 hemligstämplade dokument. Journalisterna fick tillgång till materialet och kunde avslöja att USA samlade in information om amerikanska medborgare.

Det har visat sig att USA övervakade makthavare också i andra länder.

- Jag sa aldrig att det här är sanningen och det här ska folk tro på. Men genom att dela med mig av det hemligstämplade materialet gav jag folk en möjlighet att själva ta ställning till det, förklarar han.

Den första nyheten slog ner som en bomb. Efter att Snowden hade avslöjat att han var läckan anklagades han för spionage och kallades ett hot mot landets säkerhet. Han blev tvungen att gå under jorden.

Edward Snowden i hotellrum i Moskva,.Edward Snowden / foEdward Snowden i ett hotellrum i Moskva / April 2019, Moskva
Bildtext Snowden ser det som ironiskt att just Ryssland beviljade honom asyl och inte Europa.
Bild: Jan Inberg

Eftersom han riskerade att bli utlämnad till USA från Hongkong där han fortfarande befann sig, blev planen att söka asyl i Ecuador. På första stoppet, i Moskva, blev han fast och USA drog in hans pass.

Snowden beviljades asyl i Ryssland, där han fortfarande bor. Han hoppas dock bli välkomnad till Europa.

- Det är lite ironiskt att Ryssland av alla länder är det land som står upp för det som är rätt. Jag hade trott att Europa skulle ha varit mer välkomnande. Jag återvänder förstås gärna till Amerika om jag kan tro att jag kan få en rättvis rättegång.

Edward Snowdens asyldokument.
Bildtext Snowdens asyldokument.
Bild: Reuters-tv

- Men istället för att lova det, lovade de mig att jag inte blir torterad om jag återvänder, säger Snowden med ett snett leende. Jag har det svart på vitt.

Vi övervakas fortfarande, men nu av internetjättarna

År 2015 instiftades en ny lag, The USA Freedom Act, som tvingade NSA att förändra och begränsa den insamling av amerikanska telefonsamtal som Snowden hade avslöjat.

Ändå är frågorna som Snowden avslöjade fortfarande aktuella. I dag, säger Snowden, är det framför allt internetjättar som Google och Facebook som övervakar oss genom att samla in enorma mängder data om oss.

En aktivist bär en Edward Snowden-mask-
Bildtext Här har en man antagit Snowdens identitet genom att bära en utklippt Snowden-mask. De stora internetjättarna gör långt värre saker med vår privata information.
Bild: EPA/OLE SPATA

- Jag älskar mitt fosterland, men Amerika är ett av de få utvecklade länder som inte har lagstiftning om privatlivet. Det här är orsaken till varför teknologiföretag har kunnat utnyttja vår information i flera decennier, säger han.

Snowdens bok "I allmänhetens tjänst" utkom hösten 2019.

I boken beskriver han hela historien, både hur han själv hjälpte till att skapa system för massövervakning och varför han bestämde sig för att krossa och avslöja systemet.

I samband med boksläppet har USA beslutat att stämma honom för att han uppges ha brutit mot sin tystnadsplikt som tidigare anställd vid CIA och NSA.

Vem styr våra beslut?

Många ser Snowden som en hjälte, andra som en förrädare. Hur kan vi ha så olika syn på hans handling?

- Det finns inga hjältar, det finns bara hjältemodiga handlingar. Jag är ingen hjälte, jag är en helt vanlig kille, säger Edward Snowden. Vi är alla svaga. Men jag hade möjlighet att göra en sak rätt.

- Varför har vi inte rätt till vårt privatliv längre och ska vi skydda vår information i det digitala samhälle vi lever i? Jag har funderat länge på varför människor tar fel beslut, vare sig det gäller röstningsbeteende eller hur vi delar information på nätet. Jag tror att det handlar om kontroll, säger han.

Mobiltelefon med texten "Vill du tillåta 'Kartor' att se din platsinformation när du använder appen?"
Bildtext Snowden säger att internetjättarna idag övervakar oss mer än myndigheterna.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Snowden anser att kontroll, ägande och privatlivet hänger ihop. Istället för att äga information får vi rätt att använda den.

Han jobbar fortfarande för en förändring.

- Många sätter sitt hopp till politikerna och hoppas att de ska åstadkomma en förändring. Men politiker är människor och människor är svaga och lättpåverkade, säger Snowden.

- Även om en beslutfattare skulle vara god, rättvis och ärlig sträcker det sig inte utanför landet gränser. Men om vi lyckas skriva en tillräckligt bra kod som kan användas överallt, i hela världen, kan tekniken rädda oss, tror han.