Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Domstol i Haag: Nederländska myndigheter måste aktivt se till att barnen från IS-läger i Syrien tas hem

Från 2019
Kvinnor och barn i lägret al-Hol i nordöstra Syrien 17.10.2019
Bildtext Kvinnor och barn i lägret al-Hol i nordöstra Syrien 17.10.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

En domstol i Haag har beslutat att nederländska myndigheter aktivt måste hjälpa till med att repatriera barn vars mödrar anslutit sig till terrorgruppen Islamiska staten.

Domstolen ansåg samtidigt att myndigheterna inte behöver gå med på att mödrarna tas tillbaka till Nederländerna.

Advokater som representerar 23 nederländska kvinnor som anslutit sig till IS hade bett domstolen att beordra repatrieringen av kvinnorna och deras 56 barn till Nederländerna.

Barnen och kvinnorna befinner sig bland annat i flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien där de enligt advokaterna lever under bedrövliga förhållanden.

Barn som tillsammans med sina mammor har "fastnat" i läger i norra Syrien riskerar att bli dödade vid beskjutning och att bli utsatta för sexuella övergrepp. De sanitära förhållandena i lägren är undermåliga och barnen får inte tillräckligt med mat och läkemedel.

Dessa kvinnor visste att den organisation som de anslöt sig till var skyldig till avskyvärda, allvarliga brott

― Domstol i Haag

De flesta av de barn det handlar om är under sex år gamla.

Domaren konstaterade att barnen är offer för sina föräldrars agerande, och att den holländska regeringen inte är skyldig att ta hem barnens mödrar.

- Dessa kvinnor visste att den organisation som de anslöt sig till var skyldig till avskyvärda, allvarliga brott, säger domstolen i sitt uttalande.

Den nederländska regeringen har hittills ansett att det är för farligt att resa till Syrien för att repatriera nederländska medborgare.

Källor: AFP, AP