Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Petri Vuorinen fortsätter tränarkarriären i Honka – pratar om vändningarna i VPS i VBL-intervju: ”Luften gick ur hela klubben”

Från 2019
Petri Vuorinen ler på en VPS-träning.
Bildtext Petri Vuorinen har hittat ett nytt tränaruppdrag efter sejouren i VPS.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Petad från tränarposten i krislaget VPS i somras. Nu är Petri Vuorinen tillbaka i den inhemska fotbollen. Han ansluter till bronslaget FC Honkas tränarstab till nästa säsong.

På måndagen gick Honka ut med sitt tränarteam för 2020. Vesa Vasara fortsätter som huvudtränare, men i kulisserna dyker en bekant figur upp nästa säsong.

Den förre VPS-tränaren Petri Vuorinen blir en del av tränarstaben i Honkas akademilag som spelar i division 2. Han ska också hjälpa till med spelarrekryteringen till ligalaget och ge en handräckning till Vasaras tränarteam.

Enligt Honkas manager Hexi Arteva har man fört diskussioner med Vuorinen ett tag.

– Petri passar in utmärkt i vår tränarstab. När han kommer in i klubben faller bitarna på plats. Han tar med sig sina kunskaper och kan kanske också lära sig något här, säger Arteva på klubbens webbplats.

"Kände direkt att jag var klar med VPS"

Vuorinen blev avskedad från jobbet som VPS-tränare i somras. Efter tre månader utan en enda seger i ligaspelet fick Vuorinen beskedet att han inte får fortsätta.

I en intervju med Vasabladet (bakom betalmur) blickar han tillbaka på tiden i Vasaklubben. Han tog över huvudansvaret sommaren 2015 när Olli Huttunen fick sparken.

Under sin fjärde säsong som tränare var det över. Vuorinen säger till VBL att han förstår klubbledningens beslut och var medveten om vad som var på gång när han blev kallad till möte med styrelseordföranden Riku Asukas.

– Då jag gick in till mötet sade jag: Du behöver inte förklara, jag förstår. Det var solklart för mig att klubben valde att göra så här. Då jag träffade Asukas den där dagen så kände jag ändå att jag måste titta efter något annat. Jag kände direkt att jag var klar med VPS.

Tappet började efter Europa League-kvalet

VPS åkte ur fotbollsligan i höstas efter en blytung säsong. Enligt Vuorinen kan man hitta startpunkten för nedförsbacken sommaren 2017.

Efter insatserna i Europa League-kvalet rasade korthuset stegvis ihop.

– Europa League-kvalet var en enorm "boost". Och om jag får säga hur det såg ut i klubben efteråt: Luften gick ur. Allt i hela klubben tog slut. Det var pladask. Att luften gick ur syntes på många sätt, utan att jag vill gå in på något specifikt.

I VBL-intervjun tar han på sig ansvaret för att VPS gick så tungt under vårsäsongen i år. Han vill inte säga något om den andra halvan av säsongen då Christian Sund ledde laget.

– Ska jag vara ärlig så hade vi problem med spelet redan under vinterns matcher, även om resultaten inte var dåliga. Men det fanns saker som inte fungerade så bra, och det fortsatte under ligasäsongen.