Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sveriges förbundskapten om Zlatans utspel: ”Det gör mig jätteledsen – det är orättvist, fult och fel”

Från 2019
Janne Andersson.
Bildtext Janne Andersson ledde Sverige till VM-kvartsfinal 2018 och är på väg att ta landslaget till EM nästa sommar.
Bild: All Over Press

Zlatan Ibrahimovic gav Sveriges förbundskapten stark kritik inför den förra landslagssamlingen. Stjärnans anklagelser skar djupt hos Janne Andersson. ”Det är ju inte sant. Det finns ingen substans i det över huvud taget”, säger han till Aftonbladet.

Ordväxlingen mellan Janne Andersson och Zlatan Ibrahimovic fortsätter. I en intervju med Aftonbladet ställer sig det svenska fotbollslandslagets förbundskapten sig frågande till Ibrahimovics påståenden i oktober.

– Man kan ju inte ta hans uttalanden på allvar. Det han säger är inte sant. Jag blev enormt ledsen när jag hörde det här, säger Andersson till tidningen.

För en månad sedan hävdade Ibrahimovic att Andersson inte tog ut spelare med invandrarbakgrund till sin första samling med landslaget – ett uttalande som inte stämde enligt SVT.

Zlatan Ibrahimovic.
Bildtext Zlatan Ibrahimovic tackade för sig i landslaget efter EM 2016.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Nu slår Andersson ifrån sig kritiken från Ibrahimovic på nytt.

– Jag har jättestor respekt för Zlatan för den fotbollsspelare och idrottsman han är. Men att uttala sig på det här sättet ... Då vill man ju återigen bygga på något som inte finns. Det gör mig jätteledsen, det är skittråkigt. Jag tycker ju inte att jag är värd det. Jag tycker att det är orättvist, att det är fel, att det är fult. Det gör ont, det gör det.

– Först förstod jag inte ens vad han menade, jag begrep inte. Sedan fick jag det förklarat för mig och ... Jaha? Är det verkligen såhär han menar? Hade jag kommit fram till att det ens fanns en uns av sanning i det, då kan jag lova dig att jag hade erkänt det för mig själv... Men nä. Det är ju inte sant. Det finns ingen substans i det över huvud taget.

Fått stöd från många

Andersson säger till Aftonbladet att han ser kraven som ställs på en förbundskapten i form av att vara en representant för svensk fotboll. Han tycker att han har starka värderingar och poängterar vikten av ett öppet samhälle där alla ska behandlas med respekt.

Efter Ibrahimovics utspel ska många ha kontaktat Andersson och gett honom stöd.

– De har varit helt oförstående och verkligen dömt ut hela diskussionen.

Andersson förbereder sig just nu för Sveriges sista matcher i EM-kvalet. På fredag ställs Sverige mot Rumänien borta och nästa måndag mot Färöarna hemma. Inför matcherna ligger Sverige tvåa i kvalgruppen – en poäng före Rumänien.

Diskussion om artikeln