Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nästan 700 000 papperslösa i USA riskerar att förlora sina jobb och avvisas – “drömmarnas” öde är på tapeten då USA:s högsta domstol behandlar migrantprogrammet Daca

Från 2019
Uppdaterad 12.11.2019 06:54.
Demonstranter i USA kräver att landet fortsätter att skydda papperslösa som kommit till USA som unga.
Bildtext Demonstranter protesterar i mot president Trumps planer på att upphäva Daca-programmet. Bilden är från Los Angeles i februari 2018.
Bild: EPA

På tisdagen kommer USA:s högsta domstol behandla det så kallade Daca-programmet som berör nästan 700 000 amerikaner, de så kallade drömmarna (dreamers).

Drömmarna är papperslösa immigranter som kommit till USA som unga. Tidigare presidenten Barack Obama införde år 2012 Daca-lagen med en så kallad exekutiv order. Lagen har erbjudit de nästan 700.000 drömmarna skydd från att avvisas till sina hemländer och gett dem möjligheter att ta emot arbete, men har inte medfört rätten att få amerikanskt medborgarskap.

De ungas papperslösas situation har varit en het politisk potatis i flera år, och migrantprogrammet Daca var aldrig avsett att vara en permanent lösning.

President Donald Trump har haft som mål att riva upp Daca-programmet. Redan 2017 försökte Trump upphäva migrantprogrammet med motiveringen att det införts på olaglig grund av Obama, men planerna stoppades av federala domstolar.

Frågan behandlats i olika juridiska instanser och senast i januari 2018 stoppade en domstol i Kalifornien Trumps försök att riva upp lagen. Trumpadministrationen överklagade beslutet till högsta domstolen, som nu på tisdag tar upp frågan till ny behandling.

Om högsta domstolen skulle stöda Trumpdamistrationen krav och upphäva Daca-programmet, utsätts hundratusentals berörda för risken att förlora sina arbetstillstånd och avvisas till sina tidigare hemländer.

Många papperslösa har idag arbete och familj i USA: “För mig står allt på spel”

Många av de nästan 700 000 amerikaner som skyddas av Daca-porgrammet har kommit till USA som små barn. I vissa fall har de inga minnen från något annat hemland än USA, och många är oroade för sin framtid.

Lili Sanchez bor i Phoenix är 32 år och har två döttrar i åldern 15 och 12 år.

Hon jobbade i flera år med lågbetalda jobb med hjälp av ett fingerat ID-kort, men har tack vare Daca kunnat köpa ett eget hem och studerar nu för att bli livscoach.

– Jag har bott hela mitt liv här, det här är mitt hem. För mig står allt på spel, säger Sanchez till nyhetsbyrån AP.

En grupp demonstranter har för några veckor sedan inlett en marsch från New York till Washington D.C för att protestera mot planerna att riva upp Daca-programmet. Demonstranterna har för avsikt att protestera framför den högsta domstolen i huvudstaden på tisdag.

Många av de så kallade drömmarna är idag i arbetslivet och en upphävning av arbetstillstånden skulle också ha ekonomiska konsekvenser. Ett hundratal företag som anställt så kallade drömmare, bland annat jättar som Amazon, IBM och Google, har vädjat till högsta domstolen för att upprätthålla Daca.

President Trump har bland annat på Twitter upprepat sin åsikt om att programmet är olagligt.

Drömmarnas fråga ett politiskt stridsäpple - men högsta domstolens beslut inväntas först i juni 2020

På tisdag landar frågan i USA:s högsta domstol.

Domstolen kommer att höra argument i frågan och granska hur den behandlats av lägre juridiska instanser.

Frågan väntas få stor uppmärksamhet, men ett domslut från högsta domstolen antas komma först i juni 2020.

Därmed torde de så kallade drömmarnas öde att förbli ett hett politiskt samtalsämne också då presidentvalskampanjerna kulminerar nästa år.

Diskussion om artikeln