Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Morales har lämnat Bolivia – spänningen stiger i landet

Från 2019
Polisen griper en anhängare till Morales i huvudstaden La Paz på måndagen.
Bildtext Polisen griper en anhängare till Morales i huvudstaden La Paz på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bolivias avgångne president Evo Morales har lämnat landet och accepterat Mexikos erbjudande om asyl. Samtidigt är det mycket spänt i huvudstaden La Paz och på andra håll i landet. Allt våldsammare sammandrabbningar befaras.

Morales lämnade Bolivia med ett mexikanskt militärflyg på måndag kväll, lokal tid. Det bekräftades av Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard. Mexiko är ett av de länder som tagit parti för Morales och som menar att han störtats i en statskupp.

Tidigare hade Morales själv berättat på Twitter att han var på väg till Mexiko. Han uttryckte tacksamhet till Mexiko, men skrev också att det gör ont att tvingas lämna Bolivia av politiska skäl.

Morales lovade att återvända snart till Bolivia "med mer kraft och energi"

Morales meddelade om sin avgång i ett tv-tal på söndagen. Då hade protester och våldsamheter lamslagit landet ända sedan det omstridda presidentvalet den 20 oktober, som Morales påstods ha vunnit redan i den första omgången.

Evo Morales hem i Cochabamba, i centrala Bolivia, vandaliserades illa redan på söndagen.
Bildtext Evo Morales hem i Cochabamba, i centrala Bolivia, vandaliserades illa redan på söndagen.

Hans avgång föregicks av att den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS granskning bekräftade misstankarna om valfusk. Därefter uppmanades han att avgå av landets militärledning.

Moralesmotståndare och -anhängare förbereder sig för allt hårdare sammandrabbningar

Motståndare till Morales och poliser byggde barrikader på gator i centrum av La Paz, samtidigt som Moralesanhängare tågade mot staden från exempelvis grannstaden El Alto.

Moralesmotsåndare övervakar en barrikad som de byggt i närheten av Plaza Murillo, i centrum av La Paz.
Bildtext Moralesmotsåndare övervakar en barrikad som de byggt i närheten av Plaza Murillo, i centrum av La Paz.

Det har redan förekommit omfattande plundring och en del sammandrabbningar mellan motståndare och anhängare till Morales i La Paz, i Cochabamba i centrala Bolivia och på andra håll i landet.

I La Paz höll skolorna och en stor del av affärerna stängt på måndagen, medan rivaliserande gäng flackade omkring på gatorna.

Grannar slåss med varandra

– Jag är rädd för vad som kommer att hända. Allt är en enda röra i staden. Grannar slåss med varandra, sade den 35-åriga sekreteraren Patricia Paredes till nyhetsbyrån Reuters i La Paz.

Armén har lovat hjälpa polisen att hålla ordning. Men att soldaterna nu beger sig ut på gatorna är en känslig fråga, eftersom det för Moralesanhängarna bekräftar misstankarna om en militärkupp.

Fortsatt maktvakuum

Enligt boliviansk lag borde vicepresidenten eller i andra hand senatens talman ta över ledningen då presidenten avgått.

Nu har både vicepresidenten och senatens talman, som båda tillhörde Morales socialistiska parti, också avgått.

Oppositionspolitikern och vicetalmannen Jeanine Áñez flög till La Paz och eskorterades av militären till parlamentet. Nu är det i princip hon som borde leda landet fram till att det hålls nyval.

Hon höll ett tårfyllt tal där hon vädjade till socialisterna och uppmanade dem att, tillsammans med oppositionen, försöka lösa krisen på laglig väg. Áñez vädjade också till folket om att hejda våldsamheterna.

Civila motståndare till Morales grep en Moralesanhängare i La Paz på måndagen.
Bildtext Civila motståndare till Morales grep en Moralesanhängare i La Paz på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt Áñez ska det hållas nyval i Bolivia senast den 22 januari. Redan på tisdag kväll borde parlamentet samlas för att godkänna Morales avgång och förbereda ett övergångsstyre.

Det är oklart om parlamentet kan samlas då situationen i La Paz är så instabil som den är. Det är också oklart hur pass samarbetsvillig parlamentets socialistiska majoritet nu är vad gäller övergångsstyret.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln