Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Miljöministern säger att jordbruket går i fel riktning, papperlösa immigranters öde avgörs i USA, Danmark inför gränskontroller

Från 2019
Uppdaterad 12.11.2019 08:03.
En grön traktor harvar jorden en vårdag där löven spricker ut i träden och en röd lada lyser i solen.
Bildtext Jordbrukarna har uttryckt sitt missnöje med systemet där de får stödpengar mot att de vidtar miljöåtgärder.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Miljöminister Krista Mikkonen är oroad över att allt fler jordbrukare lämnar systemet med miljöåtgärder på gårdarna. Jordbrukarna har tidigare uttryckt sitt missnöje med systemet där de får stödpengar mot att de vidtar miljöåtgärder, som att minska användningen av övergödande fosfor. Miljöersättningssystemet har övergetts särskilt i Egentliga Finland, där jordbruket har stor påverkan på Skärgårdshavet.

Trenden att hålla sig nykter växer sig starkare bland 15- och 16-åringar, visar nya europeiska forskningsresultat. Nästan var tredje ung rör inte alkohol överhuvudtaget. Däremot är det fler än tidigare som har prövat på cannabis.

Yle Österbottens rundringning till politikerna visar att Närpes kommer att rösta ja till fusionen mellan Kaskö och Närpes, medan det väger ytterst jämnt i Kaskö. Städernas fullmäktigeförsamlingar röstar om fusionen om en vecka.

Utrikes

Den här morgonen inför Danmark gränskontroller mot Sverige för resande från Malmö till Köpenhamn. Orsaken är bombdåd och skjutningar som Köpenhamn har upplevt, där man misstänker gärningsmän från Sverige. Sverige har sedan tidigare motsvarande kontroll för resande från danska sidan, men nu granskas alltså resenärer i båda riktningarna.

Bolivias avgångna president Evo Morales har lämnat landet och accepterat Mexikos erbjudande om asyl. Samtidigt är det mycket spänt i Bolivias huvudstad La Paz och på andra håll i landet. Oron för allt värre sammandrabbningar är stor. Morales-anhängare tågar mot La Paz, medan Morales-motståndare och polisen bygger barrikader.

Ska papperslösa immigranter som kommit till USA som minderåriga också i fortsättningen kunna bo och arbeta i USA eller kan de komma att avvisas till sina tidigare hemländer? Frågan tas i dag upp till behandling av USA:s högsta domstol. Debatten handlar om immigrantprogrammet Daca, som erbjudit nästan 700 000 papperslösa skydd, som president Donald Trump försökt upphäva vid flera tillfällen.

Väder

På dagen är det mest uppehåll i största delen av landet. De västra och östra delarna kan lokalt få regnskurar eller snöbyar. Snöfallsområdet över landets norra del avtar småningom.

Temperaturen är mest +1 till +6 grader i väst, +2 till -3 i öst och ner till -15 grader i norr.

Till havs varnas för hårda, sydliga eller sydostliga vindar på 14 meter per sekund.

Diskussion om artikeln