Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Årets sista VM-rally har inhiberats på grund av bränder på Australiens östkust – historiskt dålig blåvit säsong med sjuan Jari-Matti Latvala som bästa finländare

Från 2019
Släckningsarbeten pågår på Australiens östkust.
Bildtext Släckningsarbeten pågår på Australiens östkust.
Bild: AAP IMAGE

Rallyt som har ställts in skulle pågå mellan torsdag och söndag. Ott Tänak hade hunnit säkra förarmästerskapet, medan beskedet resulterar i att Hyundai lägger vantarna på konstruktörsmästerskapet. Ingen finländare knep en plats i topp-6 – något som aldrig tidigare har hänt.

Yles rallyjournalist Riku Salminen var på Sydneys flygplats då han fick beskedet.

– Det rekommenderades inte att flyga dit. Det är oerhört varmt här. Dessutom blåser det, vilket försvårar släckningsarbetet. Bränderna är så nära Coffs Harbour att rallyt har inhiberats.

Ott Tänak från Estland lyckades säkra VM-titeln slutet av oktober i Spanien. Däremot hade Toyota i Australien haft små möjligheter att utmana ledaren Hyundai om konstruktörsmästerskapet.

Jari-Matti Latvala slutar på en sjunde plats i VM-sammandraget. För första gången placerar sig ingen finländare i topp-6 i sammandraget. Rallyvärldsmästare har utsetts sedan år 1979.

Teemu Suninen var näst bästa finländare på en nionde plats och även Esapekka Lappi knep en topp-10-placering med sin tionde plats.

Förarmästerskapet:

1. Ott Tänak (Toyota) 263
2. Thierry Neuville (Hyundai) 227
3. Sébastian Ogier (Citroën) 217
4. Andreas Mikkelsen (Hyundai) 102
5. Elfyn Evans (M-Sport Ford) 102
6. Kris Meeke (Toyota) 98
7. Jari-Matti Latvala (Toyota) 94
8. Dani Sordo (Hyundai) 89
9. Teemu Suninen (M-Sport Ford) 89
10. Esapekka Lappi (Citroën) 83

Konstruktörsmästerskapet:

1. Hyundai 380
2. Toyota 362
3. Citroën 284
4. M-Sport Ford 218

Diskussion om artikeln