Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Våldsamheter, skattelättnader och ny politik – Gula västarna har marscherat i ett år i Frankrike och fick "elitisten" Macron att böja sig

Från 2019
De gula västarna demonstrerar i Paris 26.1.2019
Bildtext De gula västarna demonstrerar i Paris 26.1.2019.
Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Det var en lördag för ungefär ett år sedan som hundratusentals ilskna fransmän iklädda lysande västar begav sig ut på gatorna runt om i Frankrike. Det här blev inledningen till en av de största och ovanligaste rörelserna i landets moderna historia - en rörelse som fått betydelse på många plan.

I Frankrike är det i allmänhet de mäktiga fackförbunden som står bakom demonstrationer, och som traditionellt har utgjort en social utmaning för många franska regeringar.

Det nya med Gula västarna var att det handlade om en gräsrotsrörelse som byggdes upp av sociala nätverk, och att det inte fanns någon politisk rörelse i bakgrunden. Det fanns inte heller någon formell ledarstruktur.

Emmanuel Macron 12.11.2019
Bildtext Macron tyckte till en början att en statsledare ska vara lik Jupiter
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Gula västarna anklagade Macron för att vara de rikas president

Gula västarna började regelbundet varje lördag marschera på gatorna i Frankrike i protest mot den tilltagande ojämlikheten i samhället.

Demonstranterna betraktade Emmanuel Macron som de rikas president - en elitist.

Macron hade valt att avskaffa förmögenhetsskatten, och lindra kapitalskatten, samtidigt som han gick in för att höja bränsleskatten, vilket drabbade många låg- och medelinkomsttagare.

– Gula västarna är en folklig resning mot eliten i det franska samhället. Den är i huvudsak koncentrerad till städer och byar i det Frankrike som inte i första hand är präglat av invandring, säger den svenska Frankrikekännaren och författaren Tomas Lindbom.

Enligt Lindbom är rörelsens krav antikapitalistiska och påminner både om den högerextrema Marine Le Pens och den yttersta vänsterns sätt att uttrycka sig.

"Gula västarna jämförbara med rörelsen #metoo"

Laura Parkkinen - forskare i populism - anser att Gula västarna har haft stor betydelse för den franska politiken - och bland annat skapat bättre förutsättningar för miljörörelsen att verka.

En annan effekt som rörelsen har fått på det franska samhället är, enligt henne, att den har tillfört fler poliser i gatubilden.

– Gula västarna har också gett medborgaraktiviteten en större tyngd. Samhällsvetaren Yves Sintomer har jämfört Gula västarna med rörelsen #metoo. Båda rörelserna har ändrat på kulturen i det franska medborgardeltagandet, konstaterar Parkkinen.

Hon konstaterar att det återstår att se om Gula västarna tänker delta i kommunalvalet 2020.

Enligt henne kommer rörelsen knappast att kunna fortsätta som hittills. Hon bedömer att det blir aktuellt med någon form av organisering.

Bloomberg: Gula västarna hade rätt

Bloomberg rapporterar att det nu visat sig att Gula västarna haft rätt. Nationell statistik pekar på en tilltagande ojämlikhet i Frankrike, och ökningen är den kraftigaste sedan 2010.

Andelen fattiga - den procent av befolkningen vars levnadsstandard ligger 60 procent under medianstandarden - har ökat, uppger Bloomberg med hänvisning till statistik från Insee.

Bland annat sänkta bostadsbidrag bidrog kraftigt till ökad fattigdom.

De åtgärder som senare har vidtagits syns inte ännu i den här statistiken.

Emmanuel Macron
Bildtext Emmanuel Macron 4.11.2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Elitisten Macron fick böja sig

President Macron talade till en början om att en statsledare skulle vara lik Jupiter ("Den bäste och främste", det antika Roms övergud).

Macron blev också ökänd för att ha sagt att en arbetslös person bara behövde gå över gatan för att finna ett jobb.

Ett år efter den första demonstrationen mot sociala orättvisor har president Emmanuel Macron fått ändra sig på en rad punkter.

Regeringen tvingades genomföra skattelättnader och president Macron fick ett klart besked om att han måste ändra inställning

Macron tvingades tänka om i fråga om den kraftigt kritiserade bränsleskatten, de stagnerande lönerna och den bristande köpkraften.

Gula västarna tvingade Macron till en u-sväng vilket ledde till pensionshöjningar och skattelättnader för låginkomsttagare.

President Macron insåg att den fientlighet som en majoritet av fransmännen riktade mot honom innebar att han måste inta en annorlunda attityd.

– Jag förstod att jag i många situationer inte lyckades göra mig förstådd. Jag var otålig och energisk och ville snabbt få saker till stånd. Jag sårade ibland människor och gav dem intrycket av att jag ville förändra landet emot fransmännen själva, sa Macron i en radiointervju.

De Gula västarna protesterar på Paris gator
Bildtext Gula västarna marscherar i Paris 14.5.2019.
Bild: YLE Pekka Palmgren

Tomas Lindbom anser också att Gula västarna har haft stor betydelse för Frankrike.

Han påpekar att Macron ändrade sin politik genom att frångå förslaget om höjd bensinskatt, men också genom att bli mer social och lyssnande i sitt förhållande till dessa väljargrupper.

– Macron är också försiktig nu när han lanserar sitt regeringsprogram. Han är mer social, även om han främst förbereder sig på att vinna 2022 års presidentval mot Le Pen. Därför tar han upp invandringsfrågan och lägger sig längre ut till höger.

Demonstranter i Montpellier 9.11.2019
Bildtext Demonstranter i Montpellier 9.11.2019.
Bild: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Massiv manifestation planeras i december

Att antalet demonstranter nu har minskat i jämförelse med den stora uppslutningen för ett år sedan ska ändå inte ses som ett tecken på att rörelsen har slutat existera.

De franska fackförbunden planerar en massiv strejk i december. Gula västarna väntas delta i aktionen.

– Gula västarna befinner sig i dag i ett visst vilande läge, men väntas återfå kraften i samband med de stora demonstrationerna som inleds den femte december, säger Tomas Lindbom.

Lindbom konstaterar att Gula västarna har blivit mer militanta och våldsorienterade - delvis genom inspiration från anarkistiska våldsgrupper som har blandat sig med demonstranterna.

Demonstranter drabbar samman med polis i Montpellier 9.11.2019
Bildtext Demonstranter drabbade samman med polis i Montpellier 9.11.2019.
Bild: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Polisen har anklagats för oskäligt våld

Samtidigt väcks frågor om polisens hårdhänta sätt att hantera demonstranter i Frankrike.

Många demonstranter har drabbats hårt - rent konkret. De har fått skador för livet.

Enligt det franska inrikesministeriet har ungefär 2 500 demonstranter och 1 800 poliser skadats under demonstrationerna. Enligt aktivistkällor har 24 demonstranter förlorat ett öga och fem har förlorat en hand.

De allvarligaste skadorna sägs ha uppkommit på grund av att polisen har använt sig av ett vapen kallat LBD - ett vapen med vilket man avfyrar kraftiga gummikulor.

Polisen har anklagats för att ha använt sig av överdrivet våld, och många demonstranter sägs lida av traumatiska upplevelser på grund av det.

Källor: thelocal.fr, Bloomberg, france24.com, Reuters

Diskussion om artikeln