Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Raketregn över södra Israel efter att befälhavare för Islamiska Jihad dödades i israelisk attack

Från 2019
Det israeliska luftvärnssystemet Iron Dome i full aktion i utkanterna av staden Ashdod på tisdag morgon.
Bildtext Det israeliska luftvärnssystemet Iron Dome i full aktion i utkanterna av staden Ashdod på tisdag morgon.

De närmaste dagarna väntas bli oroliga på Gazaremsan och i södra Israel. Redan under tisdag morgon avfyrades mängder med raketer från Gaza mot södra Israel. Raketregnet började efter att befälhavaren för Islamiska Jihad i norra Gaza dödats i en israelisk flygattack.

Israels försvarsmakt IDF och säkerhetstjänsten Shin Bet utfärdade ett gemensamt uttalande där de bekräftade att man utfört en flygattack riktad mot en byggnad i Gaza City vid halvfemtiden på tisdag morgon och att kommendören för Islamiska Jihad, Baha Abu al-Atas, dödats i attacken.

Enligt palestinska källor dödades också al-Atas hustru och deras två barn ska ha sårats i anfallet.

IDF och Shin Bet kallar al-Ata för en "tickande bomb" och säger att just han varit ansvarig för de flesta palestinska attacker från Gazaremsan mot Israel under det senaste året.

Milismän från Islamiska Jihad inspekterar kommendören Baha Abu al-Atas hus på tisdag morgon, efter att al-Ata dödats i en israelisk flygattack mot huset.
Bildtext Milismän från Islamiska Jihad inspekterar befälhavaren Baha Abu al-Atas hus på tisdag morgon, efter att al-Ata dödats i en israelisk flygattack.

Al-Ata ska ha varit ledare för Al-Quds-brigadens militära råd. Brigaden är Islamiska Jihads militära gren. Enligt Israel hade han befälet över hundratals krigare framför allt på norra Gazaremsan.

Attacken mot honom hade godkänts av premiärminister Benjamin Netanyahu.

Raketregn över södra och centrala Israel

Islamiska Jihad och Hamas hotade omedelbart med vedergällning och snart började varningslarm ljuda över städer i södra och centrala Israel.

Skolor i de här områdena håller stängt på tisdagen, invånare har uppmanats hålla sig inomhus om möjligt och bombskydd har öppnats också i Israels näst största stad Tel Aviv.

Än så länge har det inte rapporterats att någon i Israel skulle ha skadats i raketanfallen. Det israeliska luftvärnssystemet är effektivt.

Också en Jihad-ledare i Damaskus anfölls

Under morgonen har både Islamiska Jihad och Syriens statliga nyhetsbyrå Sana uppgett att Israel också utfört en missilattack mot ett hus i Syriens huvudstad Damaskus, där en ledare för Islamiska Jihads politiska gren bor.

Av de här rapporterna framgår inte att Jihad-ledaren Akram al-Ajouri skulle ha dödats i attacken. Däremot uppger Sana att al-Ajouris son och en annan person miste livet.

Israel har inte kommenterat attacken mot den palestinske Jihad-ledaren i Damaskus.

Källor: Reuters, AFP, AP, Haaretz

Diskussion om artikeln