Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pellinge isolerat – nätet ligger nere och posten är i strejk

Från 2019
Pellinge
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

Lagom till poststrejken slutade telefoner och nät att fungera hemma hos Inger Eriksson. Samtal avbryts och hon kommer inte åt att läsa tidningen. Det kan ta flera dagar att reparera felet, eftersom en kabel under havet gått sönder.

Första försöket att ringa Inger Eriksson på Tullandet leder till en telefonsvarare. På andra försöket svarar hon. Det är inte självklart att kunna nå henne nu.

På fredag morgon försvann plötsligt staplarna som visar att mobilen har kontakt med nätet från Erikssons mobiltelefon och pekplatta.

– Det hackar och har sig och det är bara två pinnar i alla apparater. Ibland går det inte att ringa och ibland går det inte att vara på nätet heller.

Fungerar inte heller med barnbarnens smarttelefoner

På söndag kom barnbarnen på besök. De har andra abonnemang än Eriksson, och deras smarttelefoner fungerade inte heller.

– Det visade ingenting. Vårt ena barnbarn sökte efter nät. "Inget nät kontrollera ditt internet” stod det i hans telefon. De har de här nya smarttelefonerna. Samma sak med vårt andra barnbarn, när hon klev ut ur bilen visade det ingenting heller.

Inger Eriksson har varit i kontakt med Telia, som sagt att felet ska repareras. Men dagarna går och inget händer.

Tar lång tid att reparera felet eftersom det ligger på havets botten

På Telia berättar Timo Saxén från kommunikationsavdelningen att en kabel gått sönder. Det kan ta en hel vecka att reparera felet.

Problemet är att kabeln som gått sönder ligger på havsbottnen.

Mobilnätet fungerar så att signalen går från telefonen via luften till en basstation, och därifrån med en kabel vidare. Nu är det en kabel i havet som gått sönder. Därför har det visat sig vara krångligt att reparera felet, säger Timo Saxén på Telia..

Det är basstationerna i Tirmo och på Lill-Pellinge som är utslagna. Den nätkontakt som finns kommer via andra basstationer längre bort.

Så är det dessutom poststrejk och tidningarna kommer inte

Det betyder att nätet fungerar lite ibland hos Inger Eriksson, men inte alls som vanligt. Till råga på allt är det poststrejk, och hon får inte dagstidningen hem.

– Vi var till Borgå igår så vi fick från Östnylands kontor Hufvudstadsbladet, för vi har både Hufvudstadsbladet och Östnyland. Vi har Uusimaa också, men dit for jag inte för att hämta någon tidning ännu åtminstone, säger Inger Eriksson.

Kan gå till fredag att fixa felet

Telia ska reparera felet så fort som möjligt. Men det kan ta flera dagar. Enligt Timo Saxén på Telia kan det i värsta fall bli klart först på fredag.

– Fast dagarna är korta och vattnet är kallt så får vi förhoppningsvis det snabbt reparerat, säger Saxén.

På telefonbolaget DNA säger radionätsverksdirektören Jarkko Laari att felet också påverkar deras kunder. DNA hyr plats på nätet av Telia.

Diskussion om artikeln