Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Afghanistan friger tre topptalibaner i utbyte mot kidnappade professorer - president Ashraf Ghani beklagar sitt eget beslut

Från 2019
Uppdaterad 12.11.2019 11:42.
Haqqani-nätverket är ökänt för sina blodiga terror- och självmordsattacker. Dessa medlemmar av terrorgruppen greps i Kabul med vapen och sprängämnen
Bildtext Haqqani-nätverket är ökänt för sina blodiga terrorattacker. Dessa medlemmar av talibangruppen greps i Kabul med vapen och sprängämnen
Bild: EPA/S. SABAWOON

Afghanistans president Ashraf Ghani har frigett tre högt uppsatta talibankommendörer i utbyte mot en amerikansk och en australisk professor, som har hållits som gisslan i över tre år. De tre talibanerna tillhör det ökända Haqqani-nätverket, som har utfört många förödande terrorattacker bland annat i huvudstaden Kabul.

Ghani meddelade om frigivningen i ett tal som sändes direkt i tv. Han beklagade beslutet som enligt honom var "nödvändigt men beklagligt."

Han sade att talibankommendörerna frigavs för att få loss de två kidnappade utlänningarna, vars hälsa har försämrats under fångenskapen.

- Vi har beslutat att frige dem på vissa villkor, sade Ghani, som också hoppades att frigivningen leder till direkta fredsförhandlingar mellan regeringen och talibanerna, som rebellerna tidigare alltid har avvisat.

En av dem som friges är Anas Haqqani - yngre bror till terrornätverkets ledare Sirajuddin Haqqani, som också är talibanernas näst högsta kommendör.

Haqqani-nätverket har utfört många blodiga terrordåd som oftast har krävt civila offer
Bildtext Haqqani-nätverket har utfört många blodiga terrordåd som oftast har krävt civila offer.

Talibanerna har länge krävt att regeringen friger Anas Haqqani som greps år 2014 i Bahrain och därefter utlämnades till Afghanistan. Han dömdes till döden, men det var oklart när han skulle avrättas.

Han har hållits i ett fängelse på USA.s flygbas i Bagram, vilket tyder på att amerikanerna är införstådda med att Haqqani och de två andra kommendörerna friges i utbyte mot gisslan och återupptagna fredssamtal.

Regeringen friger också Hafish Rashi samt Haji Mali Khan, Sirajuddin Haqqanis farbror.

Haqqani-nätverket anses vara den största och starkaste av alla rebellgrupper som kämpar för talibanerna. Det är också den blodigaste eftersom den har specialiserat sig på förödande självmordsattacker både mot civila och säkerhetsstyrkor.

"Professor allvarligt sjuk"

Amerikanen Kevin King och Australiern Timpothy Weekes var professorer vid det Amerikanska universitetet i Kabul, då de kidnappades utanför universitet i stadskärnan år 2016.

Talibankällor säger till nyhetsbyrån AFP att amerikanen King är "allvarligt sjuk och riskerar att dö i fångenskap."

Talibanerna har gett ut ett par videor där männen försäkrar att de behandlas väl och där de vädjar till sina hemländer om att de skall arbeta för frigivning. USA har minst en gång försökt frita dem, men utan att lyckas.

Det Amerikanska universitet säger att nyheten om fångutväxlingen är glädjande medan den pakistanska talibanexperten Rahimullah Yusufzai tror att det här kan vara en viktig förtroendeskapande åtgärd med tanke på eventuella fredssamtal.

President Ashraf Ghani höll ett direkt sänt tal i tv då raketer landade nära presidentens palats
Bildtext President Ashraf Ghani säger att beslutet om fångutväxling var nödvändigt men beklagligt
Bild: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Spirande fredshopp

USA hade förhandlat med talibanerna i nästan ett år, men president Donald Trump bröt överraskande kontakterna i september.

- Det här steget kan ha stor betydelse för samtalen, eftersom hindren för dem röjs undan sakta men säkert, säger Yusufzai.

- Det här visar klart och tydligt att amerikanerna har beslutat att de vill återuppta förhandlingarna med talibanerna, tillägger Rahimullah Yusufzai.

Det tycks också president Ghani räkna med för hans främsta mål är att få till stånd direkta fredssamtal med talibanerna, som har avvisat regeringen som "amerikanska marionetter."

Ghanis ställning är just nu något oklar eftersom resultatet från presidentvalet i september inte ännu har kungjorts.

Både Ghani och hans främsta rival, regeringschefen Abdullah Abdullah har utropat sig till valets segrare i väntan på officiella resultat som ges ut den 14 november.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln