Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

JHL:s stödstrejk påverkar tågunderhållet nästa vecka

Från 2019
Bangården i Åbo med godståg vid spåren.
Bildtext Arkivbild. Bangården i Åbo.
Bild: Nina Bergman / Yle

JHL stödjer Post- och logistikunionen PAU:s arbetskonflikt med en strejk som påverkar järnvägarnas godstrafik. Stödstrejken inleds den 19 november.

JHL (Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena) hoppas att stödstrejken ska sätta fart på PAU:s och Paltas förhandlingar om Postens arbetsvillkor.

– Postens ledning försöker på ett nedrigt och omoraliskt sätt uppnå lönsamhet genom att försämra arbetsvillkoren. Posten vill att arbetstagarna betalar räkningen för bolagets egna avkastningsmål, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i ett pressmeddelande.

Strejken pågår mellan klockan 6 och 22 den 19 november. I praktiken lamslår strejken hanteringen av godstrafik på bangårdarna i Finland, meddelar JHL.

Underhållet av godstrafikens vagnpark strejkar den 20 november klockan 7–23.

Under strejken deltar JHL-medlemmarna inte i järnvägslogistikens bangårdsväxelarbete eller understödande funktioner eller i arbetsuppgifter i anslutning till underhåll eller framställning av vagnparken.

Post- och logistikunionen PAU:s strejk är nu inne på sin andra dag. En del av medlemmarna kommer att delta i en demonstration som ordnas i Helsingfors på tisdag med start klockan 12.30.

Diskussion om artikeln