Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Teemu Selänne kritiserar lagkamrater för semifinalförlusten i OS 1998: "Skärpan fanns inte där hos flera av spelarna efter en festnatt på stan"

Från 2019
Teemu Selänne pratar med media.
Bildtext Teemu Selänne avslutade sin spelarkarriär sommaren 2014.

Den tidigare ishockeyspelaren Teemu Selänne säger i en intervju med Expressen att festande i samband med OS 1998 var starkt bidragande till att laget inte fick spela om guldet. Enligt Selänne hade Finland alla möjligheter att vinna guld och tycker att lagkamraterna kunde ha väntat med festandet.

Teemu Selänne har nyligen publicerat en självbiografi på engelska som översatt till svenska heter Mitt liv. I samband med en boksignering i Anaheims hemmaarena snackade han med Expressens Gunnar Nordström om sina landslagsminnen.

Selänne grämer sig inte minst för semifinalförlusten mot Ryssland i OS i Nagano 1998. Finland hade ett par dagar tidigare vunnit kvartsfinalen mot Sverige med 2–1 efter att Selänne själv gjort Finlands båda mål. Därefter bar det ändå ut på stan för en del av spelarna i laget.

Ryssland vann semifinalen mot Finland med 7–4 i en match som kanske bäst har blivit ihågkommen som matchen där Pavel Bure gjorde fem mål.

– Vi var det bättre laget, men skärpan fanns inte där hos flera av spelarna efter en festnatt på stan trots att vi efter segern över Tre Kronor hade kommit överens om att allt festande skulle vänta till efter turneringen. Vi hade ju världens chans att ta nå finalen och ta OS-guld, så bra var vi.

Bild på The Big Hat-arenan i Nagano.
Bildtext Finlands semifinal spelades i The Big Hat-arenan i Nagano.
Bild: All Over Press

Selänne väljer ändå inte att nämna några namn.

– Jag hoppas att spelare som läser boken inser att man inte får många chanser på den här nivån att vinna stora mästerskap. Speciellt när det gäller OS, som bara äger rum vart fjärde år. Jag har aldrig förstått varför man då inte kan vänta två veckor med festandet.

– Det är så själviskt att göra vad de gjorde när andra lagkamrater ger allt och är så nära att få sin dröm uppfylld. Jag fattar det inte. Och det är inte rättvist mot de andra.

Finland tog medalj i Nagano efter ha besegrat ett stjärnspäckat Kanada med 3–2 i bronsmatchen.

"Alla var chockade"

Även kvartsfinalförlusten i hemma-VM 2003 mot Sverige svider. Då tappade Finland en 5–1-ledning och förlorade med 5–6.

– Usch, ja. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var en sådan feststämning i arenan i takt med målen vi gjorde och den stora ledningen vi hade skaffat oss under matchens första halva. Hela arenan skakade av glada fans. Det var det största hockeypartyt i Finland någonsin.

– Så kom den svenska upphämtningen och det blev tystare och tystare. Till slut kunde man nästan höra publiken andas uppe på läktarna. Det var en fruktansvärd tung upplevelse och mitt värsta VM-minne. Alla var chockade. Men sådan är hockeyn, den är fylld av så mycket känslor. Både goda och dåliga.