Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Arkeas och fackförbundens förhandlingar strandade innan de ens kom igång – nya stridsåtgärder planeras

Från 2019
Uppdaterad 12.11.2019 15:30.
Spenatsoppa och kokta ägg i en skolmatsal.
Bildtext Förra veckan strejkade kring tusen av Arkeas arbetstagare inom kosthållet samt inom städning och fastighetsskötsel.
Bild: Yle/ Nora Engström

Arkea som ägs av Åbo stad samt fackförbunden JHL och Jyty tog upp förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal på tisdagen.

Enligt Jyty gick inte Arkea med på att förhandla utifrån det nuvarande kollektivavtalet och därför förbereder sig nu Jyty på nya stridsåtgärder.

- I praktiken återvände Arkea till förhandligarna bara för att berätta att de inte går med på att förhandla, skriver Jytys ordförande Maija Pihlajamäki i fackförbundets pressmeddelande.

Också JHL har tidigare berättat att de är redo att fortsätta strejka om man inte kan hitta en gemensam lösning genom att förhandla.

Konflikten grundar sig i Arkeas plan att byta ut det nuvarande kollektivavtalet mot ett billigare. Arkea motiverar detta med en kärvare ekonomisk situation.

Enligt fackförbunden skulle ett byte av kollektivavtal sänka lönerna med upp till 30 procent.

Arkeas verkställande direktör Tuija Rompasaari-Salmi säger i Arkeas pressmeddelande att bolaget försökte komma emot i förhandlingarna.

Bland annat erbjöds arbetstagarna en grundlön som ligger på nuvarande nivå. Dessutom erbjöds arbetstagarna att ta ut intjänad semester med nuvarande villkor fram till den 30 april 2021.

- Fackförbunden verkar inte inse realiteterna och det att svåra beslut måste fattas för att trygga arbetsplatserna. Förbunden vill tydligen tvinga Arkea att hållas kvar i det nuvarande kollektivavtalet även om det kommer vara ödesdigert för bolaget och arbetsplatserna, kommenterar Rompasaari-Salmi i Arkeas pressmeddelande.

Förra veckan strejkade kring tusen av Arkeas arbetstagare inom kosthåll, städning och fastighetsskötsel.

Strejken påverkade lunchserveringen i Åbo stads skolor och daghem.

Diskussion om artikeln