Spanska socialister vill bilda regering med vänsterpartiet Podemos - första koalitionen sedan återgången till demokrati
Det styrande spanska Socialistpartiet har nått ett principavtal om regeringssamarbete med vänsterpartiet Podemos. Socialisterna fick 120 mandat i söndagens parlamentsval medan Podemos fick 35, men det är inte tillräckligt för en majoritet i parlamentet.
Partierna försökte bilda regering tillsammans även efter det förtida valet i april, men då misslyckades försöket trots att partierna tillsammans fick fler ledamöter i vårens val än i valet förra veckoslutet.
Den avgående premiärministern, socialistledaren Pedro Sanchez säger att målet är att bryta de politiska dödläget och bilda en stabil regering.
- Vår önskan är att få majoritetens stöd i parlamentet, sade Sanchez i en gemensam presskonferens på tisdag eftermiddag.
Podemos ungdomliga ledare Pablo Iglesias säger att man främst vill bilda en framstegsvänlig koalitionsregering.
- Så som valnatten bevisade så har den historiska möjligheten i april blivit en historisk nödvändighet, säger Iglesias.
Om eller när partierna bildar regering, så blir det den första koalitionsregeringen i Spanien sedan återgången till demokrati i slutet av 1970-talet. Socialistiska PSOE och det konservativa Partido Popular har tidigare alltid regerat utan stödpartier då de har varit vid makten.
Sanchez försäkrade att den nya regeringen siktar på att sitta kvar i fyra år, det vill säga hela mandatperioden.
Söndagens val var det fjärde på fyra år, men denna gång har alltså premiärminister Pedro Sanchez gett efter för trycket och gått med på att dela makten med Podemos, som ligger betydligt vänster om det socialdemokratiska Socialistpartiet.
Den nya regeringskoalitionen ser ut att bli en minoritetsregering, som alltså måste få stöd från regionala partier, som klarade sig rätt bra i valet.
Både Sanchez och Iglesias efterlyser samarbete med andra partier, men det är oklart om de är redo att ta in även andra partier i regeringen om de ställer det som villkor för sitt stöd i en kommande förtroendeomröstning.
- Dörren är öppen för andra partier konstaterade Iglesias på tisdag eftermiddag, men liberala Ciudadanos som led en brakförlust i valet tackade genast nej till samarbete.
Förhandlingar kommer sannolikt att föras med det baskiska partiet PNV och yttervänsterpartiet Mas Pais, som inte ännu offnetligt har tagit ställning till en vänsterregering.
Katalonien trotsade Madrid igen
Kataloniens regionparlament har samtidigt trotsat Madrid igen och röstat för en ickebindande resolution om självbestämmande.
Resolutionen förespråkar konkreta åtgärder för att uppnå självständighet, men den har ingen laglig betydelse enligt parlamentets talesperson.
Både Socialistregeringen och Spaniens Högsta domstol varnade inför omröstningen att resolutionen kan få juridiska följer för parlamentsledamöter som röstade för den.
Fransk polis har samtidigt drivit bort katalanska separatister som sedan igår blockerade den viktigaste motorvägen mellan Katalonien och Frankrike.
Polisen använde pepparsprej och batonger för att skingra aktivisterna som blockerade vägen på bägge sidor om gränsen.