Wärtsilä söker nya förmågor bland studerande – kan vinna sommarjobb
Kring 80 studerande bollar idéer under två dagar i Vasa i hopp om att vara en del av det team som vinner sommarjobb på Wärtsilä. En bra möjlighet att både nätverka och lära sig nya saker, säger Emil Nyby som studerar på Hanken.
– Vi måste få alla som äger tomma lokaler att dela med sig av sin data i vår app på ett enkelt sätt, säger studerande Resmija Isabella Tefilovikj till Maria Piterskova och Emil Nyby.
De är ett av de team med studerande som samlats i Wasa Innovation Center under måndag och tisdag för att lösa olika utmaningar under evenemanget Smart Technology Hub Ecosystem Challenge (STHEC).
Deras utmaning är att hitta på nya innovativa sätt att använda tomma lokaler i Vasa, berättar Nyby, som studerar första året på Hanken.
– Hittills har det varit ganska svårt, men jag tror det går bra bara vi kommer igång, säger Nyby.
Dialogen viktigare än idéerna
Wärtsilä ordnar STHEC tillsammans med Vasa universitet, Vasa Elektriska, Vasa stad och Danfoss.
Förutom tomma lokaler har de tagit fram utmaningar som att göra Vasa mer attraktivt och att jobba kring koldioxidneutralitet.
Under dagarna får de studerande stöd och hjälp med att utveckla sina idéer, träffa kunder och till sist också pitcha sina idéer för domare.
– Vi har utmaningar här i regionen som vi inte kan lösa en och en, utan vi måste jobba tillsammans. Vi måste också få in färskt tänkande, det är därför som vi bjudit in unga människor för att se vad de kan komma på, säger Alid Dettke, personaldirektör vid Wärtsilä.
Grundtanken med evenemanget är inte själva idéerna, utan dialogen mellan de studerande och bolaget, säger Wärtsilä Finlands vd Vesa Riihimäki.
– Det här är inte bara en engångsgrej. Vi får säkert bra idéer som vi kan använda, men grundtanken är att vi har en bra dialog med studerande om framtiden. Och de har möjlighet att se vår värld och våra utmaningar, säger Riihimäki.
Riihimäki berättar att de haft konkret nytta av liknande evenemang tidigare och till exempel kunnat använda konkreta idéer inom datautvinning.
Kan vinna sommarjobb
Under dagarna delas de studerande upp i team på tre till fem personer och det team som lyckats bäst får, förutom ett personligt möte med Riihimäki, också erbjudanden om sommarjobb på Wärtsilä.
– Grundtanken är inte att få sommarjobbare. Men vi vill att det ska vara ett meningsfullt erbjudande till studerande med tanke på framtiden.
Personaldirektören Alid Dettke säger också att det är ett sätt för dem att locka unga att komma och jobba med dem.
– Om man jämför hur det känns efter en intervju med hur det känns efter att ha varit med på något sånt här, så tror jag att du får en mycket bättre förståelse och insikt för vad det är vi gör och vilka utmaningar vi jobbar med och vad du själv kan erbjuda, säger Dettke.
Möjligheten till sommarjobb var också något som lockade Emil Nyby att delta i STHEC.
– Det är klart något som lockade och det skulle vara riktigt roligt att vara det vinnande teamet.
Tycker du det är ett bra sätt att få sommarjobb?
– Jo, hela projektet är innovativt och ett innovativt sätt att få ett sommarjobb också. Det är alltid bra med nya sätt.
Pågår strax efter samarbetsförhandlingar
Samtidigt som man vill knyta nya unga förmågor till bolaget, var det så sent som förra veckan som Wärtsilä avslutade sina samarbetsförhandlingar som ledde till att 75 personer sägs upp i Vasa.
Samarbetsförhandlingarna skedde med hänvisning till den instabila världsekonomin, något som Riihimäki påpekade även nu.
– Förstås är samarbetsförhandlingarna som gjorts det här året tunga för företaget, det är inget vi ville göra. Men på det stora hela finns det utmaningar och samarbetsförhandlingarna utgick från dagens utmaningar i världen vilket påverkar vår normala affärsverksamhet.
Vilka signaler ger det att man nu satsar på unga förmågor nästan samtidigt som folk sägs upp?
– Ett företag kan inte stanna vid att bara tänka på dagens utmaningar, utan vi måste investera i framtiden och se att marknaden vänder i något skede. Då måste vi ha begåvningar och på det här sättet vill vi se till att det i framtiden finns möjlighet för de unga att hitta bra och intressanta arbetsplatser.