Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skellefteå Kraft vill göra sig av med sina aktier i Alholmens Kraft – passar inte strategin med förnybar energi

Från 2019
Alholmens kraft.
Bild: Yle/Sarah Grönstrand

Skellefteå Kraft äger 24,9 procent av aktierna i Alholmens Kraft i Jakobstad, aktier man nu vill göra sig av med. En orsak är Skellefteå Krafts strategi att bara vara delägare i elbolag som producerar förnybar energi.

En annan orsak till att man inte längre vill vara delägare i Alholmens Kraft är ekonomisk.

– Vår ägarandel i Alholmens Kraft har inte varit en lönsam affär de senaste åren, säger Skellefteå Krafts vd Joachim Nordin.

Vår ägarandel i Alholmens Kraft har inte varit en lönsam affär de senaste åren

Alholmens Kraft ägs, förutom av Skellefteå Kraft, av Pohjolan Voima, Oulun Seudun Sähkö och Katternö.

– De senaste två åren har gått bra, men tidigare har det varit många år av förlust, säger Peter Boström som representerar Katternö i Alholmens krafts styrelse.

Eftersom detaljerna i avtalet inte är klara vill Boström inte kommentera Skellefteå Krafts önskan att lämna Alholmens Kraft.

Han vill heller inte i det här skedet spekulera i hur Alholmens Krafts verksamhet kan påverkas av förändringen i ägarstrukturen.

Nordin berättar att Skellefteå Kraft enbart fått el av Alholmens Kraft, de andra finländska ägarna får också fjärrvärme och ånga från Alholmens Kraft.

Klart innan årsskiftet

Alla detaljer i affären är enligt Nordin inte klara. Klart är i alla fall att Skellefteå Kraft kommer att kompensera de andra ägarna för att de ska ta över.

– Vi har tittat på värdet och vi kommer att komma till en uppgörelse med de andra ägarna. Vi kommer att betala de övriga ägarna för att komma ur vårt ägande, säger Nordin.

Enligt Nordin har man under en längre tid diskuterat att göra sig av med sina aktier i Alholmens Kraft.

Skellefteå Kraft har varit delägare i Alholmens Kraft sedan 1998. Affären måste först godkännas av Skellefteås kommunfullmäktige som tar upp ärendet på sitt möte den 17 december.

Skellefteå Krafts mål är att affären ska bli klar innan årsskiftet.