Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Semesterresan är viktigare än operationen – avbokningar i sista sekund kostar tusentals euro

Från 2019
Kirurger utför operation i Borgå sjukhus.
Bildtext Det behövs minst två läkare och tre skötare för en operation.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

På kirurgiska avdelningen vid Borgå sjukhus händer det några gånger i månaden att patienterna låter bli att dyka upp, utan att meddela om att de inte kan komma på plats. Det här är en kostsam affär för samhället.

Kirurgi hör till den dyraste vården som den offentliga vården erbjuder, men trots det finns det patienter som prioriterar privatlivet fram om hälsan.

De avbokar i sista sekund eller låter bli att dyka upp utan att meddela om saken.

Vid Borgå sjukhus sker det här flera gånger i månaden, och det står dyrt för samhället. En utebliven operation kostar flera tusen euro.

- De allra flesta patienter kommer då de ska, men i och med att det är såpass dyrt att inhibera en operation är det ett ganska stort problem, säger kirurgiöverläkare Aleksi Lähdesmäki.

Dyrt svinn då resurserna inte brukas

Ungefär fyra procent av de planerade operationerna inhiberas samma dag. I Borgå genomfördes drygt 4300 operationer i fjol.

Orsakerna till det är många, till exempel kan en patient vara för sjuk för att opereras, eller så måste sjukhuset prioritera mer brådskande patienter.

Men det finns också patienter som har andra prioriteter än operationen.

Hur mycket en operation kostar beror på flera faktorer. Men då en operationssal står tom räknas det åtminstone i tusentals euro.

- Man måste räkna med att operationssalstiden är dyr. En sal behöver minst en kirurg, en anestesiläkare och tre sjuksköterskor så vi talar nog om flera tusen euro per operation, konstaterar Lähdesmäki.

Kirurgian ylilääkäri Aleksi Lähdesmäki Porvoon sairaalassa
Bildtext Aleksi Lähdesmäki är kirurgiöverläkare på Borgå sjukhus.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Privatlivet går före hälsan

Det är inte heller ovanligt att människor avbokar i sista sekund. Och då handlar det om glömska och dubbelbokningar.

- Oftast då någon inhiberar operationen några dagar före handlar det om att man har en resa bokad. Och sedan beror det på sociala skäl och annat.

Att det är så att privatlivet går före hälsan?

- Oftast är det så, säger Lähdesmäki.

Det här fenomenet drabbar främst den ickebrådskande kirurgin. Kön till ickebrådskande kirurgi är knappt två månader i Borgå sjukhus.

Tomma operationssalar förkortar inte vårdkön

Då operationssalen står tom försöker man fylla den med jouroperationer, eller med någon annan patient som kan komma på kort varsel. Personalen är van vid att det blir ändringar.

Flera patientsängar i rad.
Bildtext Om man avbokar en operation hamnar man längs bak i kön.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

- Det händer såpass ofta att vi är vana med det, men vi försöker vårt bästa att det inte skulle hända, förklarar Lähdesmäki.

Det finns ändå patienter hela tiden i kön som väntar på sin operation, och då operationssalen står tom sjunker effektiviteten i onödan.

Porvoon sairaalan leikkausosaston ilmoitustaulu
Bildtext På anslagstavlan vid operationssalarna för man loggbok över vilka operationer som inte har blivit av.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

- Det är viktigt att veta att en inhiberad operation kostar, och det är skattebetalarnas pengar vi använder. Vi gör så gott vi kan, men det är bra att också allmänheten vet hur det går till, säger Lähdesmäki.

För att låta bli att gå på en överenskommen tid inom den specialiserade sjukvården skickas det ut en sanktionsavgift på 50,80 euro inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt.

HUS skickade i fjol drygt 22 600 sådana avgifter, men det är inte specificerat hur många av dem som berörde kirurgi.

Diskussion om artikeln