Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inflammation i båda knäna senaste skadan för Jensen – nu överväger han att gå på lån i vinter: "Kan jag förvänta mig mer speltid?"

Från 2019
Fredrik Jensen firar efter mål mot Armenien.
Bildtext Fredrik Jensen satte Finlands segermål i EM-kvalet mot Armenien i oktober.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Bara en dryg halvlek med speltid under hösten i Bundesliga och nyligen nya skadeproblem. Fredrik Jensen är Finlands näst bästa målskytt i EM-kvalet, men han medger att han överväger att gå på lån för att få fart på klubblagssäsongen. ”I något skede måste jag vara realistisk”, säger han till Yle Sporten.

Sommaren 2018 skrev Fredrik Jensen på för Augsburg. Sedan dess har många av frågorna till Jensen handlat om två saker: skador och brist på speltid.

I januari önskade Jensen sig en sen julklapp när Yle Sporten pratade med honom: en hel vårsäsong.

Det gick inte så – och under landslagssamlingen i oktober beskrev Jensen våren och början av sommaren som en mental utmaning.

Nu är landslaget samlat igen. Då är det också dags att ställa en logisk fråga till Fredrik Jensen.

Hur mår du?

– Nu mår jag bra. Förra veckan kunde jag träna för fullt, säger han till Yle Sporten.

Fredrik Jensen och Joona Toivio vrålar av målglädje.
Bildtext I båda kvalmatcherna mot Armenien har Fredrik Jensen gjort mål.
Bild: Lehtikuva

Efter att ha gjort 1–0-målet i den tunga kvalsegern mot Armenien i oktober åkte Jensen tillbaka till Tyskland med lite luft under vingarna. Han landade i ett inhopp mot Bayern München.

Sedan kom nästa skadebakslag. På grund av inflammation i båda knäna har Jensen inte funnits med i Augsburgs matchtrupp i de tre senaste ligaomgångarna.

– Jag var tvungen att äta lite medicin och få bort vätskan som fanns i knäna. Nu känns det normalt igen. Förhoppningsvis har vi fått ordning på knäna nu.

Hur frustrerande är det att åka på nya skador?

– Som fotbollsspelare får man acceptera att de kommer, men efter alla problem under förra säsongen skulle jag väldigt gärna få ihop ett år utan bekymmer. Men det är positivt att det åtminstone inte var något värre.

Känner för skadade Pohjanpalo

Den här hösten har Jensen totalt fått spela en dryg halvlek i Bundesliga. Han konstaterar att skadeproblemen inte har hjälpt honom att få fler chanser.

– Först är man frisk, skadad i två månader, frisk i tre månader och sedan borta igen. Och när man får chansen att spela måste man visa att man hör hemma på planen.

Kan det bli aktuellt att bli utlånad?

– I något skede måste jag vara realistisk, tala med människorna runt mig och höra hur lagledningen ser på min vinter och vår. Kan jag förvänta mig mer speltid i Augsburg? Jag utesluter inte ett lån, vi får se vad som händer i januari. Jag vill förstås spela mycket.

Joel Pohjanpalo på landslagssamling i juni.
Bildtext Joel Pohjanpalo skadade sig på nytt.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Den andra finländska Bundesliga-anfallaren Joel Pohjanpalo åkte på en ny skada under måndagens landslagsträning. Efter ett skadehelvete på över ett år sitter Pohjanpalo i sjukstugan igen. Jensen känner för sin lagkamrat.

– Det var otroligt tråkigt att se. Alla vet hur länge han har kämpat för att ta sig tillbaka.

– Jag har också haft min beskärda del av skador. När man tror att det värsta är förbi så kommer något nytt.

Fyra mål på tio landskamper

Pohjanpalos skada ökar Jensens chanser att få speltid när Finland kan säkra EM-biljetten på fredag. Inflammationerna i knäna kommer inte att stoppa honom.

Jensen har gjort två mål i EM-kvalet och är Finlands näst bästa målskytt. Yle Sporten upplyser Jensen om detta faktum och 22-åringen drar på smilbanden.

– Det är riktigt roligt att höra. Det betyder att man har gjort något rätt. Man vill vara viktig för laget och jag lyckades två gånger om mot Armenien.

Med fyra mål på tio landskamper har Jensen visat att han kan tillföra en slutprodukt i landslaget.

– Jag vill påstå att det också är ett styrketecken för laget. Teemu Pukki har gjort många mål och är väldigt duktig, men även hans saldo visar att vi kan sätta varandra i bra lägen.

Joona Toivio, Fredrik Jensen och Teemu Pukki firar ett mål.
Bildtext Är det Fredrik Jensen och Teemu Pukki som bildar anfallspar på fredag mot Liechtenstein?
Bild: Lehtikuva

På fredag sker något alldeles unikt i finländsk idrott. Landet stannar upp för att se fotbollslandslaget skriva historia. Jensen säger att laget inte påverkas av trycket utifrån och rutinerna ger en trygghet. Han vet vad som behövs för att slå Liechtenstein och ta Finland till första fotbollsslutspelet på herrsidan.

– Vi ska spela vårt eget spel och hålla fötterna på jorden. Då är jag hundra procent säker på att vi vinner matchen.

Finland möter Liechtenstein på fredag i Helsingfors. Matchen startar klockan 19.00. Yle Sporten följer matchen i en livechatt.

Diskussion om artikeln