Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen misstänker att Nordiska motståndsrörelsen fortsätter sin verksamhet under nytt namn

Från 2019
Demonstranter med nazistflaggor och poliser.
Bildtext "Mot friheten" marscherade i Helsingfors på självständighetsdagen i fjol.
Bild: Lehtikuva

Centralkriminalpolisen undersöker om Nordiska motståndsrörelsen fortsätter sin verksamhet under ett nytt namn: Kohti vapautta (“Mot friheten”).

Nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen förbjöds i fjol av hovrätten och organisationen beordrades att lägga ner sin verksamhet tills en slutlig dom i frågan har fallit.

Nu utreder Centralkriminalpolisen om organisationens verksamhet fortsätter i Kohti vapautta-rörelsens namn och på webbplatsen vastarinta.com.

Förundersökningen har pågått sedan april i fjol.

Polisen utreder också Kohti vapautta-rörelsens aktion lördagen den 9 november i centrum av Helsingfors.

– Polisen misstänker att Kohti vapautta-rörelsens aktion i november var en fortsättning på Nordiska motståndsrörelsens verksamhet vilket strider mot förbudet. Den misstänkta brottsrubriceringen är bedrivande av illegal föreningsverksamhet, säger utredningsledare Erkki Rossi vid CKP i ett pressmeddelande.

I fjol höstas förklarade Åbo hovrätt Nordiska motståndsrörelsens finländska falang upplöst. Organisationen har beviljats besvärstillstånd hos Högsta domstolen, men föreningen måste trots det lägga ner sin verksamhet i väntan på en slutlig dom.