Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svensk ungdoms Freja Pontán vill se hårdare tag mot torvförbränning

Från 2019
Torv
Bildtext Torv används bland annat för att framställa el och fjärrvärme. Arkivbild.
Bild: YLE/Seppo Nykänen

Det är ofattbart att regeringen inte vidtar tillräckliga åtgärder för att stoppa torvförbränningen, säger Svensk ungdoms styrelsemedlem Freja Pontán.

Finland förbränner mer torv än något annat land i världen, och det borde bli ett slut på det. Det anser Freja Pontán, styrelsemedlem för SFP:s ungdomsorganisation SU.

I ett ställningstagande ger Pontán en känga i riktning mot regeringen, enligt henne gör regeringen inte tillräckligt för att minska på torvförbränningen och dikningen.

År 2017 motsvarade torvens utsläpp av växthusgaser 10,5 procent av Finlands totala utsläpp. Det är mera än alla finländska personbilar tillsammans.

– Det är ofattbart att regeringen inte vidtar tillräckliga åtgärder för att stoppa torvförbränningen. Regeringens tilltro på att torvförbränningen försvinner av sig själv är inte tillräcklig. Torven måste fasas ut så snabbt som möjligt, säger Pontán.

Torv får det att hetta till i regeringen

Pontán jämför torven med stenkol. De har ungefär samma miljöpåverkan, och en lag som förbjuder förbränning av stenkol träder i kraft år 2029. Det finns däremot inga planer på att få ner torvförbränningen.

Pontán föreslår att inga nya lov för torvtäkter ska delas ut och skattelättnader för torv måste slopas.

Finland är det enda landet i världen som i stor skala fortfarande förbränner torv, men klimatpåverkan är stor och därför har torven blivit en laddad politisk fråga.

Enligt de planer som regeringen tidigare har presenterat ska torvförbränningen minskas, men inte slopas.

Torven splittrar regeringspartierna, De gröna vill förbjuda den helt medan Centern påpekar att det är inhemsk energi som ger jobb i Finland.

Diskussion om artikeln