Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Motorväg blockerades igen i norra Spanien - "Tsunami Democrático" uttrycker sin åsikt om fängslade katalanska ledare

Från 2019
Uppdaterad 13.11.2019 15:56.
Vägen AP-7 i Girona i norra Spanien blockeras 13.11.2019
Bildtext Vägen AP-7 i Girona i norra Spanien blockeras den 13 november 2019.
Bild: EPA-EFE/DAVID BORRAT

Polisen skingrade på onsdagen katalanska självständighetsförespråkare som hade blockerat en stor motorväg i över 15 timmar. Hundratals bilar och lastbilar fastnade i en stor trafikpropp i nordöstra Spanien.

Omkring 500 fordon blockerades under dagen i en blockad på vägen AP-7 nära staden Girona - en stad med en stark katalansk självständighetsanda.

Demonstranterna började samlas på motorvägen på tisdag kväll och på morgonen hade de byggt upp flera stora barrikader av grenar och metallräcken. Trafiken stängdes av åt båda hållen på vägen.

Polisen körde senare bort hundratals demonstranter.

Den katalanska polisen Mossos d'Esquadra anländer till vägen A-7 nära staden Salt i Girona, Spanien 13.11.2019.
Bildtext Den katalanska polisen Mossos d'Esquadra anländer till vägen A-7 nära staden Salt i Girona, Spanien den 13 november 2019.
Bild: EPA-EFE/DAVID BORRAT

En del demonstranter viftade med separatistiska flaggor medan andra bara hade med sig liggunderlag. De brände bildäck och grenar då polisen närmade sig platsen, men de flesta promenerade fridfullt iväg då polisen kom.

"Tsunami Democrático" uttrycker sin åsikt om fängslade katalanska ledare

Demonstranterna visade sin ilska över att nio katalanska politiker och självständighetsaktivister nyligen dömdes till stränga fängelsestraff.

En hemlighetsfull protestgrupp som kallar sig Tsunami Democrático säger sig stå bakom aktionen. En annan separatistgrupp, känd som CDR, säger sig ha stött protesten.

Protesterna följer söndagens parlamentsval i Spanien. Valet medförde ett fragmenterat parlament som kan erbjuda separatistpartier en chans att spela en roll i försöken att lösa det politiska dödläget i landet.

Blockad på motorvägen mellan Spanien och Frankrike 12.11.2019
Bildtext Blockad på motorvägen mellan Spanien och Frankrike den 12 november 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Liknande protester dagen innan vid spansk-franska gränsen

Fransk kravallpolis använde sig på tisdag kväll av tårgas för att skingra en liknande demonstration.

Katalansk blockad vid gränsen mellan Spanien och Frankrike
Bildtext Katalansk blockad.
Bild: AFP / Lehtikuva

Spansk och fransk polis grep 19 demonstranter som hade blockerat samma väg - den här gången vid gränsövergången La Jonquera mellan Spanien och Frankrike.

Separatistiska demonstranter blockerade motorväg AP7 vid den spansk-franska gränsen
Bildtext Separatistiska demonstranter blockerade motorväg AP-7 vid den spansk-franska gränsen.
Bild: AFP / Lehtikuva

I det katalanska parlamentet tillfrågades den katalanska regionledaren Quim Torra på onsdagen vad han ansåg om gränsprotesten och vilka följder den kunde ha.

Han svarade att hans regering garanterar "säkerhet, fri rörlighet och rätten att protestera". Han betonade att demonstrationerna var en följd av "en politisk konflikt" med Spanien.

Fransk polis inspekterar de hinder som placerats ut på motorvägen av demonstranter som polisen körde bort  11-12.11.2019
Bildtext Fransk polis inspekterar de hinder som placerats ut på motorvägen av demonstranter som polisen körde bort 11-12 november 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Diskussion om artikeln