Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Islands största fiskeföretag anklagas för mutor - nu avgår två mutmisstänkta ministrar i Namibia

Från 2019
Uppdaterad 13.11.2019 17:24.
Makrill fångad i Kapstaden
Bildtext Makrill fångad i Kapstaden (Arkivbild).
Bild: EPA/NIC BOTHMA

Islands största fiskeföretag Samherji misstänks för omfattande mutbrott med kopplingar till fiske utanför den afrikanska kusten, uppger tidskriften Stundin och Islands public service-bolag RÚV.

Samherji har fiskat taggmakrill utanför Namibias kust sedan 2012, och uppges ha fått fiskekvoterna genom omfattande mutor i sex års tid.

Enligt Stundin betalade Samheji omkring 10 miljoner dollar i mutor till politiker och tjänstemän i Namibia för att få tillgång till taggmakrillkvoter i Namibia.

Samherji säger i ett uttalande att bolaget har anlitat en advokatbyrå som ska utreda alla anklagelser.

Läckta dokument

Det handlar om läckta dokument som pekar på penningtransaktioner där ministrar i Namibia är involverade. Också det statliga bolag som utfärdar fiskekvoter för taggmakrill i Namibia uppges vara inblandat.

Stundin har publicerat dokumenten i samarbete med visselblåsarsajten Wikileaks, det isländska nyhetsprogrammet Kveikur som sänds på RÚV, och det qatariska nyhetsbolaget Al-Jazira.

Norsk bank involverad?

Samtidigt utreds om det förekommit banktransaktioner med kopplingar till misstänkt penningtvätt.

Den norska banken DNB meddelade på onsdagen att man undersöker huruvida ett isländsk bolag har flyttat pengar via banken för att muta namibiska tjänstemän.

Två ministrar i Namibia avgick på grund av mutmisstankar

Samtidigt meddelar nyhetsbyrån Reuters att två ministrar i Namibia avgår på grund av en mutskandal med kopplingar till den isländska fiskejätten Samherji.

Enligt lokala medier avgick justitieminister Sackeus Shanghala och fiskeminister Bernhard Esau på onsdagen. De uppges ha delat ut fiskekvoter för taggmakrill i utbyte mot pengar.

Källa: Stundin, Sveriges Radio, Reuters

Diskussion om artikeln