Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Arajuuri hann redan befara det värsta, men återhämtade sig i tid till ödesmatcherna i EM-kvalet – får dessutom sällskap av Granlund: ”Overkligt att vara så nära”

Från 2019
Paulus Arajuuri.
Bildtext Paulus Arajuuri är tillbaka i landslaget.
Bild: Mauri Ratilainen / EPA-EFE / All Over Press

Vi har inte vunnit något ännu, upprepar både Paulus Arajuuri och Albin Granlund för Yle Sporten med dagar kvar till den största matchen i finländsk fotbollshistoria. Men försvarsduon tror på lagets chanser. Vi kommer att ge järnet och vinna mot Liechtenstein, säger Arajuuri.

Matchen mot Bosnien-Hercegovina i oktober blev mardrömslik för Finlands herrlandslag i fotboll. Inte minst för Paulus Arajuuri, som tvingades utgå med skada redan i början av matchen.

Knät hade gett vika.

– Den första diagnosen var dyster, avslöjar Arajuuri för Yle Sporten nu.

– Men ytterligare granskningar fick jag höra att jag skulle vara borta i bara 4-6 veckor och insåg att jag skulle kunna spela mot Liechtenstein och Grekland. Det har varit långa dagar och långa veckor, men jag har trott på mig själv hela tiden, fortsätter han.

Paulus Arajuuri.
Bildtext Paulus Arajuuri.
Bild: Lehtikuva

På veckoslutet kunde Arajuuri göra comeback på fotbollsplanen i Pafos FC.

– Så klart kände jag mig lite klumpig, men jag var mest bara glad över att vara tillbaka. Jag klarade av att stå på plan i 90 minuter, kände inte av skadan alls och konditionen höll, säger Arajuuri.

"En hemsk upplevelse"

Ett glädjebesked, inte minst eftersom det kunde ha varit för mycket krävt av mittbacksbjässen att följa med ödesmatchen mot Liechtenstein från läktarplats.

– Att följa med matchen mot Armenien var redan en hemsk upplevelse. Det var på tok för nervöst. Men killarna gjorde en fantastisk match, säger Arajuuri.

På onsdagen klarnade det dessutom att Albin Granlund också är i spelskick igen. Granlund har varit med under hela samlingen, men har inte varit en del av den officiella truppen på grund av en skada han drog på sig för två veckor sedan.

– Baklåret är fortfarande lite stelt, stramt, ömt och så där, men det har läkt bra. Det finns dessutom några dagar till matcherna så det borde nog hinna bli bra, säger han för Yle Sporten.

"Skulle ljuga om jag skulle säga att det inte blir svårt"

De flesta borde vara medvetna om förutsättningarna inför de två sista matcherna i EM-kvalet, men det skadar aldrig att upprepa:

För att avancera till EM krävs sammanlagt två poäng mot Liechtenstein och Grekland. En seger över Liechtenstein på Tölö fotbollsstadion på fredagskvällen garanterar alltså landslaget en historisk EM-biljett.

– Det är en ganska stor match, det vet vi mycket väl. Men vi har inte vunnit något ännu. Vi måste helt enkelt hålla fokus på rätt saker och försöka strunta i allt som händer runt om oss, säger Arajuuri.

Paulus Arajuuri i nickduell mot Dennis Salanovic.
Bildtext Paulus Arajuuri i nickduell då det senast begav sig mot Liechtenstein.
Bild: Gian Ehrenzeller / EPA-EFE / All Over Press

Hur svårt är det att inte tänka på hur stor den här matchen egentligen är?

– Jag skulle ljuga om jag skulle säga att det inte är svårt. Men vi är alla proffs så vi måste klara av det. Samtidigt är det en speciell match som vi jobbat väldigt länge för. Vi vet att vi måste hålla fokus för att nå det resultat vi vill ha.

"Det största möjliga"

Liechtenstein förväntas göra livet svårt för Finland genom att försvara tätt. Nyckeln för landslaget är enligt Arajuuri att inte stånga huvudet i väggen.

– De är väldigt välorganiserade. De vet sina styrkor och försvarar tätt med elva man. Det gör de bra och är ett svårt lag att spela mot. Det bästa skulle vara att göra ett tidigt mål, analyserar han.

Hur ska Finland lyckas med det?

– Det är väl det klassiska. Vi får inte spela enligt deras tempo utan måste försöka flytta på bollen snabbt och således tvinga dem att springa så mycket som möjligt. De får inte känna sig bekväma. Vi har individer som är bra på att skapa luckor i deras försvar, säger Albin Granlund.

Albin Granlund.
Bildtext Albin Granlund.
Bild: Lehtikuva

Men om och när Finland tar tre poäng i matchen väntar fest i Helsingfors. Det vet också backduon.

– När det kommer till fotboll är det här det största möjliga. Det känns nästan overkligt att vara så här nära. Det är det här man drömt om sedan man var barn, säger Arajuuri.

– Vi har trott på det hela tiden. Vi visade redan i Nations League att vi är ett lag som är att räkna med. Vi har vunnit de viktiga matcherna och presterat på en hög nivå hela tiden. Vi förtjänar att befinna oss i det här läget, kompar Granlund.

Finland möter Liechtenstein på fredag i Helsingfors. Matchen startar klockan 19.00. Yle Sporten följer matchen i en livechatt.

Diskussion om artikeln