Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vittnen i riksrättsutredningen oroade över Trumps förehavanden – demokrater och republikaner splittrade

Från 2019
Uppdaterad 22.11.2019 16:46.
Ordföranden för representanthuset underrättelseutskott, demokraten Adan Schiff  i mitten och republikanernas ledande medlem i utskottet Devin Nunes (andra från höger) under de tv-sända förhören  den 13 november 2019.
Bildtext Medlemmar i representanthusets underrättelseutskott under de tv-sända förhören i Washington. Förhöret pågick i fem timmar.

Ledande demokratiska och republikanska lagstiftare lade fram motstridiga synpunkter under det första tv-sända vittnesförhöret i den riksrättsutredning som demokraterna i representanthuset har inlett och som hotar Donald Trumps ställning som USA:s president.

Toppdiplomaterna Bill Taylor och George Kent uttryckte oro över att republikanen Trump och kretsen kring honom utövade påtryckningar för att förmå Ukraina att genomföra utredningar som skulle gynna honom politiskt.

Utredningarna handlade bland annat om USA:s dåvarande vice president Joe Biden som är en av de ledande kandidaterna som tävlar om att bli demokraternas presidentkandidat i november 2020.

Taylor som är USA:s tillförordnade ambassadör i Ukraina sade under förhöret att en av ambassadtjänstemännen råkade höra hur Trump i ett telefonsamtal den 26 juni med republikanen Gordon Sondland frågade om Ukrainautredningarna.

Sondland som är USA:s EU-ambassadör uppgav att ukrainarna är redo att gå vidare med frågan.

Samtalet ägde rum en dag efter det telefonsamtal som är kärnan i riksrättsutredningen. I samtalet ber Donald Trump Ukrainas president Volodymyr Zelensky att utreda Joe Biden och hans sons affärer i Ukraina.

Tjänstemannen frågade efter samtalet vad Trump anser om Ukraina och Sondland sade att Trump är mer intresserad av utredningar om Biden och hans son än av Ukraina.

Schiff: Missbruk av maktställning

Underrättelsekommitténs ordförande, demokraten Adam Schiff, öppnade dagens vittnesförhör med att beskylla Trump för att ha missbrukat sin maktställning.

Schiff sade att riksrättsutredningen har konsekvenser inte bara för president Trumps framtid utan också för vilken slags skötsel eller vanskötsel av ärenden som amerikanerna kan vänta sig av sin överbefälhavare i framtiden.

Riksrättsutredningen handlar enligt Schiff om huruvida president Trump försökte utnyttja Ukrainas sårbarhet genom att öppna för ukrainsk inblandning i presidentvalet 2020.

Utskottets ledande republikan Devin Nunes beskyllde för sin del demokraterna för att försöka fälla presidenten efter att specialåklagaren Robert Muellers utredning om rysk inblandning i valet 2016 inte ledde till en riksrättsprocess.

Nunes sade vidare att den pågående riksrättsutredningen är en bluff.

Militärt stöd i utbyte mot utredning

Taylor och Kent uttryckte oro över att man med hjälp av uteblivet amerikanskt militärt stöd försökte få Ukraina att genomföra utredningarna.

Enligt Taylor försökte många tjänstemän förmå Trump att betala ut stödet till Ukraina, men Trump vägrade.

Taylor säger att han av vad Sondler sade fick intrycket att stödet inte betalas ut om inte Ukraina inleder utredningar kring Biden och Burisma, det företag där Bidens son satt i styrelsen.

- Sondland berättade för mig att Trump vill att Zelensky offentligt meddelar att Ukraina utreder Burisma och Ukrainas påstådda inblandning i presidentvalet 2016, sade Taylor.

Kent sade å sin sida att USA inte borde be andra länder genomföra selektiva politiska utredningar eller processer mot motståndare till makthavarna.

Republikanerna i utskottet kritiserade Taylors vittnesmål som andrahandsuppgifter. Sondland kommer själv att höras i frågan nästa vecka.

Ett eventuellt beslut om riksrätt fattas av representanthuset där demokraterna är i majoritet. Själva rättegången, om den blir av, skulle äga rum i senaten där republikanerna är i majoritet.

Källor: Reuters, STT