Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sari Gustafsson valdes till Borgås nya bildningsdirektör efter omröstning

Från 2019
Sari Gustafsson, rektor för Point College i Borgå
Bildtext Sari Gustafsson var tidigare rektor för Point College i Borgå och är vd för Careeria.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Sari Gustafsson valdes till ny bildningsdirektör för Borgå stad efter en omröstning i stadsfullmäktige i onsdags. Gustafsson fick 38 av 51 röster.

Som ny bildningsdirektör blir Gustafsson därmed ansvarig för utbildnings-, småbarnspedagogiktjänster och kultur- och fritidstjänster.

Under den allmänna diskussionen före valet bad Jari Oksanen (Gröna) om ordet och beskyllde i sitt tal de tre största partierna, SFP, Samlingspartiet och Socialdemokraterna för att, under den förra fullmäktigeperioden, ha gjort upp om vem som får besätta topptjänsterna i stadens förvaltning.

- Den gröna fullmäktigegruppen godkänner inte det här förfarandet. Det är ett odemokratiskt förfarande som hör hemma i det förflutna och som gör det svårt för staden att få de bästa kandidaterna att söka tjänster, sade Oksanen under sin taltur.

Urvalsprocessen har också tidigare väckt diskussion då Tuomas Kanervala (Centern) kom med skarp kritik till Sari Gustafsson i sin insändare i tidningen Uusimaa.

Möte i fullmäktigesal.
Bildtext Alla ledamöter var på plats under onsdagens fullmäktigemöte.
Bild: Yle/Fredrika Lindholm

En utförlig process

Elin Blomqvist-Valtonen (SFP) säger att Gustafsson har ett starkt stöd då hon ska inleda sin tjänst som bildningsdirektör.

- Jag tycker att det var ett ganska väntat resultat. Stadsstyrelsen hade ändå redan valt att föreslå henne och det är nog ganska ovanligt att fullmäktige efter det skulle göra ett annat beslut, säger Blomqvist-Valtonen.

Elin Blomqvist-Valtonen.
Bildtext Elin Blomqvist-Valtonen på onsdgens möte.
Bild: Yle/Fredrika Lindholm

Blomqvist-Valtonen tror inte att den tidigare debatten, i till exempel insändarspalten i Uusimaa, har påverkat dagens röstning.

- Det har varit en ganska utförlig process så jag tror att varje fullmäktigeledamot också har kunnat, under en ganska lång tid, bilda sin egen åsikt, säger hon.

Alla gav inte sitt stöd

Tuuli Hirvilammi (Gröna) säger att valresultatet inte var någon överraskning men menar också att det fanns en orsak till att inte alla röstade på Gustafsson.

- En del av stadsfullmäktige gav inte sitt stöd till förslaget eftersom det var ett avtal mellan större partier bakom det här, säger Hirvilammi.

Tuuli Hirvilammi.
Bildtext Tuuli Hirvilammi på onsdagens möte.
Bild: Yle/Fredrika Lindholm

Hirvilammi säger att hon trots det inte vet några fler detaljer om avtalet.

- Vi vet inte när avtalet gjordes och vad det innehåller, men vi vet att det var socialdemokraternas grupps tur att välja (bildningsdirektör) och därför kändes det inte rätt för oss, säger Hirvilammi.

Hon tillägger att det var på grund av detta de, tidigare under mötet, kritiserade valet och kallade det odemokratiskt.

- Jag hoppas att nästa val blir ett riktigt val, att processen är öppen och att alla vet att det inte finns några avtal, säger Hirvilammi som avslut.

Diskussion om artikeln