Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ett djupt spelberoende präglade 20 år av Fredriks liv: “Olyckligt nog var det bara en maskin som såg mig”

Från 2019
Fredrik Nygård var spelberoende i 20 år - Spela upp på Arenan

När Fredrik Nygård var djupast inne i sitt spelberoende, kunde han ena stunden vara rik som ett troll, glida fram i limousin och leva jetsetliv. Följande vecka bodde han på gatan och skrapade med nöd och näppe ihop slantarna till en cheeseburger. Han beskriver sina tjugo år av missbruk som ett mörker 300 dagar om året.

Det hände första gången 1992 när en ung Fredrik Nygård precis hade flyttat in på internat i Vasa för att börja studera vid folkhögskolan.

Han vinkade av sina föräldrar och gick med raska steg till bensinstationen i hörnet av Storalånggatan.

- Jag hade fått 200 finska mark av mina föräldrar för att leva på. Jag köpte en kopp svart kaffe och ett paket röd Marlboro. Sen växlade jag resten av pengarna till fem marks slantar för att spela på maskinerna, berättar Nygård.

På en kort tid hade Fredrik spelat bort varenda slant och skammen var total. Sträckan på knappt en kilometer tillbaka till internatet kändes mycket lång.

Det var min första riktiga “walk of shame”.

― Fredrik Nygård

- Tvåhundra mark var mycket pengar på den tiden och skulle ha räckt till mitt liv för flera veckor framåt. Det kändes som om jag hade spelat bort en hel förmögenhet och ångesten var total!

Han fick be om mera pengar av sina föräldrar - och det var bara början. Under de följande 1,5 åren spelade Fredrik Nygård bort 35 000 finska mark på penningautomater i Österbotten.

Från automaten i Vasa till spelbordet i Las Vegas

Nygård lyckades komma på fötter från sitt spelberoende och nå framgångar i arbetslivet såväl i Finland som i Sverige, men trillade dit igen.

Nu var han redan så skuldsatt att han bedrog folk i sin desperation.

- Jag utvecklade ett beteende där jag ljög och manipulerade. Jag hade egentligen goda avsikter hela tiden, att betala tillbaka, men de var ju orealistiska, säger Nygård.

vasa
Bildtext Fredrik Nygård på bensinstationen i Vasa där allt fick sin början
Bild: roy fogde

I hopp om att ta hem en stor vinst reste han till slut till Las Vegas.

Det blev visserligen stora vinster och perioder av jetsetliv ibland, bara för att några dagar senare sitta ruinerad och fundera hur han skulle få tak över huvudet.

Jag har lurat 500 människor på pengar

Samtidigt växte skulderna så att ingen vinst var stor nog. Ett exempel på proportionerna kommer från år 2008 när Fredrik Nygård vann en rekordstor summa i en pokerturnering i Prag.

- Jag vann 130 000 euro på en gång. Det kan ju låta stort, men när jag då redan hade skulder på två miljoner var det ändå bara en början, förklarar Nygård.

Fredrik Nygård har i dag 2,5 miljoner euro i skulder till 500 olika människor. Det är en skuld som han inser att han inte klarar av att betala tillbaka under sin livstid.

Efter att ha varit 16 månader utan att spela, vågar han nu säga att han äntligen tror sig ha blivit fri från sitt beroende. Det var avvänjning och hans kristna tro som hjälpte honom.

Veikkaus, spelmissbruk och ansvar

I dag räknar man med att det finns 49 000 spelberoende människor i Finland som är så djupt inne i beroendet att de inte klarar ett normalt liv.

Nygård önskar att det statsägda spelbolaget Veikkaus med sin monopolställning skulle ta ett större ansvar för den andel av kunderna som har ett beroende.

Spelare med spelproblem uppskattas bringa in 22,5 procent av Veikkaus avkastning, vilket motsvarar 400 miljoner euro per år.

Nygård anser att Veikkaus har alla analysverktyg de behöver för att stoppa spelmissbruk, men att de väljer att inte göra det.

- Ibland har till och med privata spelbolag tagit större spelansvar än vad statliga bolag gör. Om du till exempel uttrycker frustration i chatten eller i kontakt med någon person på deras bolag, så kommer de ofta tillbaka. Ofta fryser de ditt konto. Jag har varit med om det, berättar Nygård.

vasa
Bildtext Fredrik Nygård tycker att Veikkaus borde ingripa i spelmissbruk
Bild: roy fogde

Han önskar att personalen ens hade försökt ingripa när han år 2008 dök upp på kasinot i Helsingfors efter sin stora pokervinst i Prag.

På två dagar spelade han bort 60 000 euro. Ingen i personalen ingrep, även om man i spelkretsarna, enligt Nygård, kände till hans spelbeteende.

- Det var ett gott tecken på hyckleri, säger Nygård.

Han vill ändå inte lägga skulden på personalen.

- Det är inte personalens fel. Det är på ledningsnivå som sådana saker måste förändras så att det kan bli en praxis på golvet. I slutändan är det kanske regeringen som måste ta det.

Veikkaus: “Vi kan inte frysa konton”

Hannu Rinkinen, chef för ansvarsfullt spelande på Veikkaus, håller med Nygård om att spelbolaget har alla medel som behövs för att känna igen spelberoende.

Att man inte utnyttjar dem beror enligt honom på begränsningar i EU:s dataskyddsförordning.

- Vi har år 2017 byggt upp en algoritm för att känna igen problemspelande på nätet, men det är fortfarande oklart om vi har rätt att använda sådan data, eftersom vi i Finland delvis tolkar det som hälsouppgifter. Där stöter vi på patrull, EU:s dataskyddsförordning kommer emot, säger Rinkinen.

Hannu Rinkinen , vastuullisen rahapelaamisen  päälikkö
Bildtext Hannu Rinkinen, chef för ansvarsfullt spelande på Veikkaus ser framemot att utveckla chattfunktioner för att ingripa i problemspelande
Bild: Pekka Tynell / YLE

Fredrik Nygårds exempel från utländska spelbolag som utnyttjar chattfunktionen och till exempel kan frysa problemspelares konton, väcker intresse hos Veikkauschefen.

- Chattfrågan är intressant. Då borde det vara en chatt i två riktningar. Det här är en funktion som vi säkert kommer att utveckla, säger Rinkinen till Svenska Yle.

Däremot avvisar har snabbt möjligheten att Veikkaus skulle gå in och frysa problemspelares spelkonton.

- Vi har inte tolkat det som en möjlighet att utan samtycke frysa någons spelkonto.

Suget efter pengar gav bara mörker

Nygård har funderat mycket på varför han gled in i missbruket och jakten efter snabba pengar. Han tror det handlade om ett snedvridet sätt att söka efter identitet.

- Varje gång man hade en lite tjockare sedelbunt blev ryggen rakare. Pengar skapar en falsk identitet.

I stället för att finna sig själv, blev han beroende och levde i ett mörker 300 dagar om året. Fyra gånger försökte han ta sitt liv.

- Olyckligt nog så var det bara en maskin såg mig, ingen annan. Det blev en flykt in i något som egentligen inte fanns.

vasa
Bildtext Fredrik Nygård har lagt penningspelandet bakom sig
Bild: roy fogde

I dag hoppas 43-åriga Nygård att hans exempel ska hjälpa unga att söka sig själva på andra sätt. Han turnerar numera ibland i skolor för att berätta om sitt spelberoende.

- Visst finns det alltid de elever som bara hör orden “limousin” och “lyx”, men jag hoppas det fastnar något annat också från min berättelse, säger han.

Diskussion om artikeln