Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Medier: Islamiska Jihad och Israel överens om eldupphör – det efter att över 30 palestinier på Gazaremsan mist livet

Från 2019
Uppdaterad 14.11.2019 07:40.
En sjuårig pojke, hans 20-årige storebror och hans far begravdes i Gaza City på onsdagen.
Bildtext En sjuårig pojke, hans 20-årige storebror och hans far begravdes i Gaza City på onsdagen. De dödades i ett israeliskt luftangrepp dagen innan.

Natten till torsdagen dödades sex medlemmar av en och samma palestinska familj i en av de israeliska flygattackerna mot Gazaremsan. Strax därefter rapporterade både israeliska medier och arabiska Al-Jazeera att Israel och Islamiska Jihad på Gazaremsan har kommit överens om eldupphör.

Natten till torsdagen steg antalet dödsoffer i konflikten mellan Israel och Islamiska Jihad på Gazaremsan till 32.

Enligt hälsoministeriet i Gaza var de 6 dödsoffren alla civila medlemmar av samma familj. De dödades då deras hus i Deir al-Balah, ungefär mitt på Gazaremsan, utsattes för en israelisk flygattack.

Enligt Israel har attackerna riktats mot mål som är kopplade till den islamistiska väpnade gruppen Islamiska Jihad. Enligt palestinska sjukhuskällor har en tredjedel av dödsoffren ändå varit civila, och åtminstone tre av dem barn. Ett hundratal palestinier har skadats.

Den senaste våldsvågen utlöstes av att Israel dödade befälhavaren Baha Abu al-Ata från Islamiska Jihad, i en flygattack mot hans hem i Gaza City natten till tisdagen.

Befälhavaren för Islamiska Jihad, Baha Abu al-Ala, begravdes i Gaza City redan samma dag som han dödats, det vill säga på tisdagen.
Bildtext Befälhavaren för Islamiska Jihad, Baha Abu al-Ala, begravdes i Gaza City redan samma dag som han dödats, det vill säga på tisdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter det har Islamiska Jihad avfyrat hundratals raketer mot Israel. Raketregnet har lamslagit vardagen åtminstone i södra Israel, där skolorna hållit stängt och människor försökt stanna hemma så långt som möjligt.

Israeler lade sig ner på marken för att ta skydd under en raketattack i Ashkelon, i södra Israel på onsdagen.
Bildtext Israeler lade sig ner på marken för att ta skydd under en raketattack i Ashkelon, i södra Israel på onsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Israel har några byggnader skadats i raketanfallen och minst tre israeler har fått lindriga skador av glassplitter, men ingen har dödats. Det israeliska luftförsvarssystemet Iron Dome är effektivt.

Islamiska Jihad kungör eldupphör

Tidigt på torsdag morgon meddelade Islamiska Jihad att man slutit en överenskommelse om eldupphör med Israel. Enligt invånare i södra Israel upphörde inte de palestinska raketanfallen genast, men det var betydligt lugnare än tidigare under natten.

Islamiska Jihads talesman Musab al-Berim uppgav för nyhetsbyråer att överenskommelsen slutits under egyptisk medling och att eldupphöret trädde i kraft klockan halvsex på morgonen.

Enligt al-Berim ska Israel ha gått med på en lång rad krav från Islamiska Jihad, bland annat att upphöra med dödliga attacker riktade mot Islamiska Jihads ledare. Den uppgiften har inte bekräftats av Israel.

Hamas deltog inte i krigandet

Många bedömare har riktat sin uppmärksamhet mot att Hamas, som styr i Gaza, inte har deltagit i de senaste två dagarnas raketbeskjutning mot Israel.

Hamas har inte deltagit aktivt i konflikten och Israel tycks också ha undvikit Hamas-mål under flygräderna mot Gazaremsan.

Hamas ledare på Gazaremsan, Yahya Sinwar, vinkade till anhängare under ett massmöte i Gaza City i december 2018.
Bildtext Hamas ledare på Gazaremsan, Yahya Sinwar, vinkade till anhängare under ett massmöte i Gaza City i december 2018.

Hamas och Islamiska Jihad är rivaler, trots att de ofta brukar förena sina krafter i större sammandrabbningar med Israel. I allmänhet brukar Israel rikta sina vedergällningsattacker mot Hamas, frånsett vilken grupp som avfyrat raketer mot Israel.

Enligt exempelvis en analys i israeliska Haaretz så är Hamas ledare i Gaza, Yahya Sinwar, intresserad av att öka sitt infytande också utanför Gazaremsan, bland palestinier på Västbanken.

Han vill befästa sin makt i Gaza, gärna på bekostnad av Islamiska Jihad. En blodig sammandrabbning med Israel, med stor förstörelse på Gazaremsan, tjänar inte Sinwars mål. I stället skulle han vilja se nya överenskommelser med Israel om lättade israeliska sanktioner mot Gaza.

Källor: AP, Reuters, Haaretz