Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Helander slåss gärna om speltiden med Tamminen och Berg – egna fysiken ett impopulärare samtalsämne: ”Diskussionen börjar bli aningen störande”

Från 2019
Benjamin Helander försvarar under VM-kvalmatchen mot Cypern.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Benjamin Helander har fått en fin start på handbollshösten, även om han får kämpa om sina minuter i såväl klubblaget Alingsås som i landslagströjan. Det gäller bara att kriga på, säger den 21-årige bollvirtuosen.

Det är framför allt på en position i handbollslandslaget där kampen om speltiden är extra tuff: ute på vänsterkanten.

Teemu Tamminen mot Benjamin Helander. Cocks mot Alingsås. Champions League mot Challenge Cup.

Att Finland besitter två vänsteryttrar av hög kvalitet är ett angenämt problem för den nya landslagstränaren Ola Lindgren.

– Det är helt klart en konkurrenssituation ute på vänsterkanten. Den gynnar laget och det gäller för mig att matcha spelaren som har ”dagen”, säger Lindgren till Yle Sporten.

Finlands herrlandslag i handboll under en timeout i VM-kvalmatchen mot Cypern hösten 2019.
Bildtext Ola Lindgren litar på sina båda vänsteryttrar.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

I de inledande VM-kvalmatcherna mot Israel och Cypern var det den 32-årige Tamminen som var Lindgrens förstaval. Mot Israel spelade han cirka 40 minuter och mot Cypern ungefär 45. Resten av speltiden fick Benjamin Helander ta hand om.

– Tamminen är en duktig spelare. Han förtjänar den speltid han får då han spelar bra i både FM-ligan och Champions League, säger Helander som stått för 33 mål för sitt Alingsås HK i Handbollsligan.

Helander, som tog hand om lagets samtliga sjumeterskast (7 mål på 8 försök) i kvalmatcherna, tycker att han stod för en stabil insats under de minuter han fick. 21-åringen gillar konkurrensen på sin egen position men välkomnar samtidigt mer speltid.

– Nog vill man ju som idrottare alltid spela mer. Han är 15 år äldre än jag, kanske nu inte riktigt, så min tid kommer nog. Det gäller bara att kriga på, säger Helander och bjuder på ett leende.

Duon har imponerat i Europaspelet

Teemu Tamminen har haft en strålande start på Riihimäkilagets andra säsong i Champions League där Cockskaptenen har nätat 39 gånger på 7 matcher.

Teemu Tamminen och Benjamin Helander i handbollslandslaget
Bildtext Teemu Tamminen har lyckats i både landslaget och i Cocks under hösten.
Bild: Handbollsförbundet / Tomi Hänninen

Benjamin Helanders Alingsås tog förra säsongen SM-silver och spelar i år i Challenge Cup som är den tredje högsta nivån i Europa. Alingsås är klart för den tredje omgången efter att ha slagit ut Handball Kaerjing från Luxemburg med klara siffror.

I dubbelmötet, som AHK vann med 72–55, stod Helander för hela 19 fullträffar.

I landslaget heter Helanders tuffaste konkurrent Tamminen och i klubblaget AHK kämpar han om speltiden med Andreas Berg. Där har tränaren, mer eller mindre kristligt, delat på minuterna.

– I år har det varit ganska 50/50 vad speltiden beträffar. Jag har fått spela aningen mer än ifjol så hoppas att det fortsätter så, säger Helander och hyllar sin klubbkamrat som säsongerna 2015–2017 spelade för Bundesligalaget Göppingen.

– Andreas Berg är jätteduktig. Om jag inleder en match väldigt starkt finns chansen att jag får fortsätta längre på planen. Jag tippar ändå att vi kommer att fortsätta dela på speltiden under säsongen.

Handbollslandslagets Benjamin Helander dricker vatten före VM-kvalmatchen mot Cypern.
Bildtext Benjamin Helander är van med att kämpa om speltiden.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Förra säsongen tog sig Alingsås till final. Hur ser du på era chanser i år?

– Jag skulle säga att vi på pappret har ett starkare lag än ifjol. Hittills har vi vunnit de flesta matcherna utan att spela speciellt bra. Får vi igång hela maskineriet kommer vi nog att slå topplagen under säsongens lopp.

Efter 12 omgångar toppar Alingsås tabellen på 20 poäng före HK Malmö (19) och Ystads IF (18). Alingsås förluster har kommit mot Malmö och Skövde, båda på hemmaplan.

"Mina fysiska egenskaper är helt ok"

Trots att Helander och Tamminen helst spelar på samma position handlar det om två väldigt olika spelartyper. Cocksspelaren är 190 centimeter lång och 11 centimeter längre än Helander och har mer kilon och muskler.

Då Benjamin Helander debuterade i landslaget sommaren 2017 (FIN–AUT 36–39, Helander 4 mål) lyfte den dåvarande chefstränaren Kaj Kekki upp Helanders fysik. Frågan löd om han skulle klara sig i de tuffa internationella matcherna.

Är det här en diskussion som kan slängas i skräpkorgen då vi skriver 2019 i almanackan?

– Det känns som att den där diskussionen har följt med mig sedan jag var 15 år. Inte är jag mycket starkare än då jag debuterade i landslaget men nog har jag tagit något kilo på mig. Jag har åtminstone blivit en klokare spelare med åren och anser att jag håller fysiskt. Jag tycker att den diskussionen kan avslutas då den börjar vara aningen störande.

Benjamin Helander försvarar hårt mot en större motståndare inför VM-kvalmatchen mot Cypern.
Bildtext Benjamin Helander hade inga problem mot Cypern i slutet av oktober.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Enligt dagens landslagstränare Ola Lindgren finns det delområden som Helander måste utveckla men svensken anser inte att den fysiska biten är något större problem.

– Om vi ser på defensiven så behöver han kanske lägga på sig lite till muskler, speciellt om han tvingas brottas med motståndarlagets center. Han har andra kvaliteter som vi ska utnyttja som hans snabbhet i kontringsspelet, de säkra avsluten och att han dessutom är en väldigt duktig straffläggare.

Helander är beredd att hålla med sin landslagstränare.

– Med några kilo muskler skulle jag säkert bli explosivare och få lite råstyrka. Det skulle inte skada då jag ska brottas med motståndarens center. Mina fysiska egenskaper är nog helt okej, så det gäller att fokusera på det jag gör bra och utveckla mina svagheter för att använda en riktigt klyscha, avslutar Helander som var Finlands tredje bästa målskytt i kvalmatcherna mot Israel och Cypern.

Benjamin Helander tillsammans med Nico Rönnberg  inför VM-kvalmatchen mot Cypern.
Bildtext Nico Rönnberg och Benjamin Helander hörde till landslagets främsta målskyttar då VM-kvalet körde igång.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

I kväll har Benjamin Helander chansen att imponera på sin klubblagstränare Mikael Frantzén då Alingsås möter tabelltian Önnereds HK på hemmaplan.

Landslagduellen mellan Helander och Tamminen blir i sin tur aktuell i årsskiftet då Ola Lindgrens manskap samlas inför följande VM-kvalmatch som spelas den 2 januari borta mot Grekland.

Diskussion om artikeln