Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Irakier nekades asyl och dödades i Bagdad – Domstol: Finland bröt mot människorättskonventionen

Från 2019
Uppdaterad 14.11.2019 15:42.
Ali i Finland.

Finland bröt mot Europakonventionen då en irakier i december 2017 nekades asyl och skickades tillbaka till Irak. Det konstaterar Europeiska människorättsdomstolen i sitt beslut. Mannen sköts ihjäl i Bagdad tre veckor efter att han återvänt.

Enligt Europeiska människorättsdomstolen har Finland har brutit mot artikel två och tre i europeiska människorättskonventionen, det vill säga punkterna som handlar om rätt till liv och förbud mot tortyr.

Mannen reste till Finland tillsammans med två av sina barn i september 2015. I januari 2017 fick han ett negativt asylbeslut från Migrationsverket. Han överklagade till Förvaltningsdomstolen som höll fast vid beslutet. Då valde mannen att återvända så att säga frivilligt till Irak.

Tre veckor senare sköts mannen ihjäl av tre okända milismän. Svenska Yle rapporterade om fallet i början av 2018.

Utredde korruption och brott mot mänskliga rättigheter

Mannen var sunnimuslim från Bagdad. Han tjänstgjorde i Saddam Husseins armé och jobbade för ett amerikanskt logistikföretag efter att Saddam Husseins regim fallit. Mellan åren 2007 och 2015 jobbade han för en myndighet under landets inrikesministerium, där han utredde människorättsbrott och korruption.

Hans arbete blev allt farligare i takt med att shiamilisen fick allt större inflytande. I februari 2015 försökte någon skjuta honom och kort därefter sade mannen upp sig. I april 2015 exploderade en bomb i familjens bil och i maj samma år utsattes mannens dotter för ett kidnappningsförsök.

Tog inte mannens redogörelse på tillräckligt stort allvar

Domstolen konstaterar i sitt beslut att eftersom beslutet att återvända inte var frivilligt kan Finland ställas till svars för konsekvenserna.

Domstolen noterar att de finska myndigheterna ansåg att mannens redogörelse över sin situation var trovärdig. Myndigheterna i Finland var medvetna om säkerhetssituationen i Irak och om de spända relationerna mellan sunniaraber och shiamilisen, och om att det funnits flera fall där irakier som jobbat för amerikanska företag hade dödats.

Domstolen anser, till skillnad från finska myndigheterna, att situationen i sin helhet innebar en reell risk.

Domstolen anser att finska myndigheter inte tog hänsyn till mannens redogörelse över attackerna han och hans familj utsattes för innan han reste till Finland.

I sitt beslut konstaterar domstolen att det inte finns en rimlig förklaring till varför de finska myndigheterna inte tog de våldsamma attackerna som riktats mot mannen på tillräckligt stort allvar. Därför anser domstolen att myndigheternas bedömning av riskerna mannen stod inför ifall han återvände till Irak inte uppfyller kraven som artikel två och tre i europeiska människorättskonventionen fastställer.