Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gamla rävar och grå pantrar ur flower power-generationen har ännu mycket att ge

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt

Att gå i pension innebär inte bara frihet. Många känner sig dumpade trots att de anser att de ännu har mycket att ge dagens samhälle. Margita Vainio drog igång projeket Gamla rävar, grå pantrar och flower power för att engagera pensionärer som fortfarande vill vara aktiva.

Då Margita Vainio för några år sedan pensionerades från jobbet som personaldirektör vid Åbo Akademi kändes allting till en början riktigt bra. Men då hösten kom förändrades tillvaron.

- Jag var van att jobba och göra rätt för mig. Plötsligt var jag både förvirrad och fundersam och undrade vad jag ska göra med mitt liv. Jag hade hört om glada pensionärer, men kände mig inte som en av dem, säger Vainio.

Hon berättar vidare att hon alltid har jobbat intensivt och aldrig egentligen hunnit odla några intressen eller varit med i något föreningsliv.

- Jag hade barn och barnbarn och det var min räddning. Sedan hade jag min trädgård och mina böcker. Det sägs att den som har en trädgård och ett bibliotek är lycklig, så det var säkert min källa till lycka också, berättar Vainio.

Pensionärsföreningar kändes främmande men däremot lockade Arbis och olika träningsformer för att ta hand om den egna kroppen, som hon till sin fasa märkte att bara förföll.

Jag kände mig dumpad

Margita Vainio anser att man helt enkelt borde förbereda sig bättre inför att gå i pension och om möjligt trappa ner i god tid.

- Jag kände mig dumpad. Naturligtvis avtackades jag med presenter, blommor och fina tal och det var hur fint som helst.

- Men det kändes som en skilsmässa och jag blev satt åt sidan som obehövlig. Ingen ringde och ingen frågade efter mig efter 35 år på samma arbetsplats. Men det är väldigt lite man kan förvänta sig att arbetsgivaren ska göra, säger hon.

Geisten finns kvar hos flower power-generationen

Då Margita Vainio tröttnade på att känna sig otillräcklig i sin nya roll som pensionär började hon fundera på hur man som pensionär kan aktivera sig på ett vettigt sätt.

Så föddes projektet som hon kallar Gamla rävar, grå pantrar och flower power.

- Gamla rävar kom från att räven är ett klokt djur som alltid klarar sig. Grå pantrar från en amerikansk serie med fyra äldre damer som kämpade för sina rättigheter och flower power från att min generation vr en generation som fick en hel del förändringar till stånd, säger Vainio.

Hon säger att projektet, som har lyckats engagera flera olika organisationer, har som mål att aktivera de pensionärer som vill vara aktiva.

- Det finns massor av saker som sker i det här samhället. Vi vill hänga med och visa att vi fortfarande är en resurs och att vi behövs. Men för det behövs rejäla attitydförändringar när det gäller äldre, säger hon.

Margita Vainio sitter i en soffa med en hel hop med böcker framför sig
Bildtext Margita Vainio vill att samhället ska ta tillvara pensionärernas kompetens.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Hon anser att äldre inte enbart får ses som en börda i samhället, ett tecken på sned demografi och som den generation som har skapat klimatförändringen.

Vi är inte bara generationen som har skapat klimatförändringen

- Vi vill vara med i det som sker. Vi pensionärer är inte bara en grå massa som inte kan utnyttjas för någonting alls, säger hon.

Ingalill Karlsson sitter vid ett bord bredvid en vas med vita nejlikor. I bakgrunden två andra damer.
Bildtext Ingalill Karlsson tjuvstartade i Åbo Svenska Pensionärsklubb
Bild: Maud Stolpe/Yle

"Vi är ingen grå massa"

Åbo Svenska Pensionärsklubb är aktivt med i projektet. Ingalill Karlsson, ordförande sedan några år tillbaka, anser att projektet är alldeles utmärkt.

- Jag vet att det här är jättebra och det är fint att det kommer in nya energiska människor med fräscha idéer i vår klubb.

Ingalill Karlsson står och pekar med en penna, i bakgrunden olika sorters kort på väggen
Bildtext Ingalill Karlsson leder här en kurs i kalligrafi.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Hon anser också att pensionärerna är allt annat än en stor grå massa.

- Alla vi som är pensionärer har vår yrkesidentitet bakom oss men vi är ända lika mångfacetterade som förr.

- Tyvärr uppfattar folk lätt att det är en hög med pensionärer som väller ut då en pensionärsbuss stannar. Men det är faktiskt en hop med människor, säger hon.

Diskussion om artikeln