Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VIFK-fostrade Jeremiah Streng segerskytt då U19-landslaget i fotboll tog blytung seger i EM-kvalet – nära avancemang till nästa omgång

Från 2019
Jeremiah Streng i SJK:s tröja.
Bildtext SJK-spelaren Jeremiah Streng gjorde segermålet mot Danmark.
Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi

Finlands U19-pojkar fick en drömstart på EM-kvalet då laget skrällbesegrade Danmark med 2–1. Huvudmotståndaren Danmark får nu svårt att passera Finland. Resultatet är helt fenomenalt, säger chefstränaren Kai Nyyssönen.

U19-landslaget inledde EM-kvalet på onsdagskvällen. Det handlar om ett expressgruppspel som spelas i Danmark där fyra lag gör upp om två platser som leder till avancemang. Alla lag möter varandra en gång och varje lag spelar tre matcher inom loppet av sju dagar.

I Finlands kvalgrupp spelar förutom Danmark också Frankrike och Färöarna. Då Finland var seedat trea och Danmark tvåa, stod det klart att den första matchen var av största vikt ur ett blåvitt perspektiv, inte minst med tanke på att inbördes möten fäller avgörandet vid lika poäng.

Danmark gällde som skyhög förhandsfavorit mot Finland och tryckte på från start. Det stod ändå 0–0 i pausvilan och tidigt i den andra halvleken gav FC Honka-spelaren Arlind Sejdiu Finland ledningen med 1–0.

I den 77:e minuten ökade Jeremiah Streng på till 2–0. Streng är fotbollsfostrad i Vasa IFK och har under den här säsongen representerat SJK i fotbollsligan.

"Resultatet är helt fenomenalt"

På slutet fick Danmark och Frederik Franck Winther in en reducering. Finland vann ändå med 2–1 och tog ett jättekliv mot avancemang.

– Resultatet är helt fenomenalt. Matchen var en av årets bästa, säger chefstränaren Kai Nyyssönen på Bollförbundets sajt.

– I kväll ska vi njuta av segern men efter det blickar vi framåt mot nästa match. Frankrike har ett av åldersklassens bästa lag.

Seger mot Färöarna kan räcka

I den andra matchen besegrade Frankrike som väntat Färöarna. Slutresultatet skrevs 5–0.

För att gå vidare räcker nu en blåvit seger mot Färöarna på tisdag, samtidigt som Frankrike tar minst en poäng mot Danmark.

28 lag avancerar till nästa kvalomgång som består av sju grupper med fyra lag. Tillsammans med direktkvalificerade värdnationenen Nordirland gör de sju gruppvinnarna sedan upp i EM-slutspelet som spelas sommaren 2020.

Resultat:

Finland – Danmark 2–1 (0–0)
51. 1–0 Arlind Sejdiu
77. 2–0 Jeremiah Streng
87. 2–1 Frederik Franck Winther

Frankrike – Färöarna 5–0 (2–0)
14. 1–0 Arthur Zagre
44. 2–0 Adrien Truffert
63. 3–0 Ulrick Brad Eneme Ella
82. 4–0 Adrien Truffert
85. 5–0 Koba Koindredi (på straff)

Lördagen den 16 november:
Frankrike – Finland
Danmark – Färöarna

Tisdagen den 19 november:
Färöarna – Finland
Danmark – Frankrike

Diskussion om artikeln