Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tim Sparv utlovar ingen nakenlöpning efter matchen mot Liechtenstein: ”Om vi vinner så gråter jag”

Från 2019
Tim Sparv på en landslagsträning.
Bildtext Tim Sparv har inte spelat en match sedan EM-kvalet mot Bosnien-Hercegovina för en månad sedan.
Bild: Lehtikuva

Skadedrabbade Tim Sparv intygar att han kan spela i EM-kvalet. Enligt lagkaptenen kan matchen mot Liechtenstein bli hans största stund i livet. ”Om vi går till EM kröner det min karriär”, säger Sparv.

När Sportliv besökte Tim Sparv i Danmark i somras för ett längre reportage lovade landslagskaptenen att han springer naken på det närmaste torget om Finland säkrar en plats till fotbolls-EM nästa sommar.

Så, på fredag kväll är det dags för lite nakenlöpning? Finland möter Liechtenstein i Helsingfors och ordnar EM-avancemanget om det blir full pott.

– Det låter som att Sportliv har börjat med fake news, säger Sparv när Yle Sporten frågar om lagkaptenens planer för ett eventuellt EM-firande.

Tidigare under pressträffen konstaterade Sparv att det är möjligt att det sker ”något dumt” om Finland slår Liechtenstein.

Det är däremot givet att känslorna kommer att svalla om det blir en seger.

– Jag har spelat i sjutton år i olika landslag och det här är en av mina största matcher. Om vi går till EM skulle det kröna min karriär. Landslaget har varit en stor del av min identitet som spelare.

– Slutspelsplatsen skulle innebära att en stor dröm är uppfylld. Det skulle vara det största som har hänt i mitt liv – alla kategorier. Jag kommer inte ihåg när jag grät senast, men om vi vinner matchen så gråter jag garanterat.

"Finns inga matcher som man vinner med 7–0"

Spelare som Sparv, Paulus Arajuuri, Jukka Raitala, Joona Toivio och Teemu Pukki har varit med på hela landslagets resa – från sumpade kval, via det katastrofala året 2016 till det här drömläget att skriva historia.

– Stämningen är lite annorlunda nu, och det har jag sagt till de yngre som har kommit till laget under de senaste åren. De har inte upplevt de tunga tiderna – och jag försöker säga till dem att de ska njuta nu. Vi vet inte hur länge det här fortsätter.

Lagkaptenen konstaterar att alla i laget känner att något stort är i görningen.

– Men vi har förberett oss noggrant, haft bra fart på träningarna och gjort samma saker som under tidigare samlingar. För mig är det viktigt att vi inte har förändrat något. Jag är helt övertygad om att vi är redo att slå Liechtenstein.

Liechtenstein är en mikronation i landslagsfotbollen, men Sparv förväntar sig ingen överkörning.

– I herrfotboll finns inga matcher som man vinner med 7–0. Alla vet att det är tufft att spela mot ett lag som försvarar med elva man, men det snabba konstgräset ska vara en klar fördel för oss.

Inte startat i klubblaget på två månader

Det är däremot osäkert om Sparv kommer till start på fredag. Han fick en vadskada under kvalmatchen mot Bosnien-Hercegovina i oktober och har inte spelat en match sedan dess.

32-åringen, som inte har startat i klubblaget FC Midtjylland sedan den 1 september, har haft en del skadebekymmer under de senaste åren, men intygar att han kan spela mot Liechtenstein.

– Den här perioden har varit riktigt tung och det är väldigt länge sedan min senaste match. Jag har kunnat träna ordentligt med klubblaget i åtta–nio dagar. Den här dagen har jag gått för fullt.

– Det viktigaste är att jag inte känner någon rädsla för att någon skada kan slås upp, men läget är långt från idealiskt.

Under veckan har en stor del av snacket i laget snurrat kring matchen.

– Vi pratar om allt, även läget som vi har. Vi har många rutinerade spelare och jag tror inte att det blir för nervöst. Jag väntar bara på att den här matchen ska börja.

Finland möter Liechtenstein på fredag i Helsingfors. Matchen startar klockan 19.00. Yle Sporten följer matchen i en livechatt.

Diskussion om artikeln