Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Ohisalo om människorättsdomstolens beslut: "Rättsstaten har misslyckats i att försvara den allra viktigaste rättigheten"

Från 2019
Uppdaterad 14.11.2019 15:56.
Inrikesminister Ohisalo kommenterar människorättsdomstolens beslut - Spela upp på Arenan

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) anser att Europeiska människorättsdomstolens beslut är väldigt tyngande. Hon säger att frågan kommer att utredas så att något dylikt inte kommer att hända i framtiden.

Enligt Europeiska människorättsdomstolen bröt Finland mot människorättskonventionen då en irakisk man nekades asyl och skickades tillbaka till Bagdad, där han dödades tre veckor senare.

Enligt Ohisalo är det väldigt allvarligt att rättsstaten inte lyckats skydda den allra viktigaste rättigheten, rätten till liv. Ohisalo säger att frågan har tagits upp i ministeriet och att man kommer att utreda frågan så att något dylikt inte kommer att hända i framtiden.

Inrikesministeriet är i färd med att starta en utredning om vilka konsekvenser de förändringarna som gjort i Finlands asylpolitik under föregående regeringsperiod har haft.

Man kommer bland annat att utreda hur rimliga beviskraven i asylprocessen är.

Enligt Ohisalo är asylsystemets allra viktigaste uppgift att säkra de mänskliga rättigheterna och ge skydd till dem som behöver det.

– Vi kommer att gå igenom fallet och se till att varje myndighet jobbar så att något dylikt inte kommer att hända igen, säger Ohisalo till Svenska Yle.

– Det här är väldigt allvarligt. Något sådant här borde inte hända i en rättsstat.

Borde Migrationsverket få nya direktiv eftersom de nu förfarit felaktigt enligt Europeiska människorättsdomstolen?

– Vi har kommit överens i regeringsprogrammet att vi kommer att förnya hela asylprocessen och se till att alla personer som genomgår den här processen kommer att få en bra behandling och att de får hjälp, tolkning och så vidare.

Artikeln uppdaterad klockan 15.55 med fler kommentarer.

Diskussion om artikeln