Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Handledare för IT-träffar i Vasa: ”Det är aldrig för sent att lära sig IT och bli modern"

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt
Det är aldrig för sent att börja med IT och bli modern - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I Vasa ordnar pensionärsföreningen Vips IT-träffar där seniorer handleder andra seniorer.

I Folkhälsanas utrymmen i Vasa jobbar seniorer koncentrerat i grupp eller par om par med bärbar dator, telefon eller pekplatta. De som lär är andra seniorer.

IT-handledaren Siv-Britt Höglund tittar in i kameran.
Bildtext Siv-Britt Höglund tycker att hon har förståelse för att inlärningsprocessen är annorlunda när man är äldre och aser därför att det är en fördel att de som lär ut också är seniorer.
Bild: Anna Wikman/Yle

- Vi är inga proffs i datateknik. Men vi har en förståelse för att inlärningsprocessen är lite annorlunda när man blir äldre. Barnbarn kan hjälpa och det är bra, men det går lätt för snabbt, säger handledare Siv-Britt Höglund.

Jag brukar säga att man lär sig så länge man lever, men man lär sig på ett annat sätt.

― Solveig Nylund, handledare

Solveig Nylund är också en av handledarna och hon har samma erfarenhet.

- Jag brukar säga att man lär sig så länge man lever, men man lär sig på ett annat sätt. Man behöver framför allt göra själv, upprepa och ta det långsamt. Det är inte bara att visa och berätta och tro att det går in på det sättet, säger Nylund.

Handledarna är väl medvetna om att de inte är några experter.

- Vi är glada amatörer och kanske lite nördiga av oss. Men i och med att behoven varierar så väldigt mycket så kan vi inte allt, säger Solveig Nylund.

- Vi måste säga som jag sa för en stund sedan, att jag måste återkomma till det här. Jag kan inte lösa problemet här genast, utan jag tar reda på.

IT-kunskap börjar bli ett måste

Enligt Siv-Britt Höglund är behoven allt mellan himmel och jord.

- Någon kommer med sin platta och säger jag vill lära mig twitter för jag vill se vad politiker håller på med. Någon är intresserad av foto, vill redigera och skicka bilder, säger hon.

Höglund poängterar att det aldrig är försent att lära sig nytt.

- Det finns ingen åldersgräns för att börja med IT och bli modern. Jag tror att de flesta upplever att man behöver ha datorer, plattor eller telefoner, kanske främst telefoner för de är så behändiga att ha med sig, säger Siv-Britt Höglund.

- Det är fantastiskt att börja på med en riktig nybörjare som inte har gjort någonting av det här tidigare. Men då behöver man ge lite tips, de har aldrig varit inne i datavärlden förr och då vet de inte vad allt de kan vilja göra, berättar Höglund.

 Pehr-Olof Berggren tittar upp bakom en skärm.
Bildtext Pehr-Olof Bergggren vill bli bättre på att redigera bilder.
Bild: Anna Wikman/Yle

"Jag vill bli klokare på det här"

Kursdeltagaren Pehr-Olof Berggren kan redan en hel del men vill lära sig ännu mera.

- Oj det är massor. Jag vill bli klokare på det här. Till exempel om bild, hur man hanterar allt det. Där finns hur mycket som helst att lära sig egentligen, säger Berggren.

Jag tycker man hänger med tack vare nätet. Jag läser tre olika tidningar varje morgon till morgonkaffet.

― Benita Björklund, deltagare

Benita Björklund har sin platta i flitig användning, främst för e-post. Nu funderar hon på filhantering tillsammans med sin handledare.

- Jag tycker man hänger med tack vare nätet. Jag läser tre olika tidningar varje morgon till morgonkaffet och via Facebook följer jag med mina vänner, fastän jag inte själv är aktiv. Man håller sig ajour, säger Björklund.

Programmet är inte längre tillgängligt
Det är aldrig för sent att börja med IT och bli modern - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln