Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sjömansunionen hotar stoppa all fartygstrafik till stöd för de postanställda

Från 2019
Uppdaterad 14.11.2019 16:06.
Fartygstrafik
Bildtext Totalstopp hotar sjötrafiken den 25 november
Bild: Jouni immonen / Yle

Sjömansunionen stöder Post- och logistikunionen PAU:s strejk. Förbundet beslöt på torsdagen att ingen post tas ombord på fartygen från och med måndag morgon klockan 6.

Förbudet gäller förbindelsebåtar, färjor och vajerfärjor, last- och ropaxfartyg samt passagerarfartyg i utrikesfarten. Postförsändelserna blir kvar i hamn, heter det i Sjömansunionens pressmeddelande.

På torsdagen den 21 november utvidgas sjömansfackets stödstrejker. Klockan 6 på morgonen transporteras endast bilar och bussar på passagerar- och ropaxfartygens bildäck. Långtradare, tankbilar och lösa släp blir på stranden.

Isbrytarna dras också in i strejken

Också isbrytarna drabbas. De besättningsmän som hör till Sjömansunionen tas ut i strejk och följer sålunda inte med på uppdrag till sjöss. Däremot utför de sina vanliga uppgifter när isbrytarna ligger i hamn.

Måndagen den 25 november stannar alla fartyg under finsk flagg i hamn, meddelar Sjömansunionen. Det gäller alla last-, ropax- och passagerarfartyg i utrikesfarten, som anlöper finländska hamnar efter klockan 6 på morgonen.

Sjömansunionen säger att stödåtgärderna är i kraft tills ett avtal har nåtts mellan postfacket PAU och arbetsgivaren Posten.

Tidigare har järnvägsfacket RAU, luftfartsunionen IAU och välfärdsfacket JHL meddelat om stödåtgärder.