Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Målvaktshjälten Hradecky planerar oförglömlig fotbollskväll: “Den match jag väntat mest på under mina 29 levnadsår”

Från 2019
Lukas Hradecky visar upp sina händer mot kameran.
Bildtext Lukas Hradecky har varit på ett strålande humör under veckans landslagssamling.
Bild: Com.Pic.- Kuvatoimisto / Mauri Ratilainen/All Over Press

November startade med att Lukas Hradecky tog karriärens första seger i Champions League. Månaden avslutas med att målvakten fyller 30. Däremellan ska han kryssa i ännu en ruta och föra Finlands herrlandslag till ett historiskt slutspel. "Finns inte ett sånt scenario som att vi klåpar bort det här", säger Hradecky inför matchen mot Liechtenstein.

Den här dagen är ringen av journalister runt Lukas Hradecky ännu större än vanligt.

Inte konstigt. Intresset kring det finländska fotbollslandslaget är massivt dagen innan EM-biljetten kan säkras med en seger hemma mot Liechtenstein. Och Hradecky är en spelare som levererar och har för vana att ge journalisterna citaten de är ute efter.

Och Hradecky bjuder till på sitt sedvanliga sätt också dagen innan EM-drömmen kan gå i uppfyllelse. Till exempel när han får frågan hur han tänker ladda upp för mötet med Liechtenstein, vilka ritualer han har?

– Jag tar matchprogrammet i handen och så går jag och skiter, det är min enda ritual, säger Hradecky som gladeligen också gärna räknar upp sina finländska favoritölsorter inför ett eventuellt firande.

"Onödiga Atlético-matcher"

Samtidigt finns också ett ovanligt stort allvar i bakgrunden. Hradecky sticker inte under stol med att fredagens match är alldeles speciell.

– Det här är den match som jag väntat mest på under mina 29 levnadsår. Planen är att göra det här till en oförglömlig kväll. Och om vi vinner tänker jag på mitt sätt bidra till galenskaperna som följer.

Sedan Hradecky senast spelade med landslaget har han hunnit ta karriärens första trepoängare i Champions League, då hans tyska klubb Bayer Leverkusen häromveckan slog Atlético Madrid med 2–1. Nu skulle det vara dags för nästa landvinning. Att kvalificera sig för ett stort slutspel.

– Jag har väntat otåligt på det här, har velat ha bort alla onödiga Atlético-matcher, säger Hradecky och skrattar.

– Det var en stor sak att flytta utomlands, det var en stor sak att vinna en titel. Det var stort att spela i Champions League och stort att vinna en match i Champions League. Nu vill jag fortsätta kryssa i rutor.

"Trycket ett privilegium"

Finlands framfart i EM-kvalet har skapat eko i fotbolls-Europa. Till matchen mot Liechtenstein har medier från länder som England, Norge och Sverige också ackrediterat sig. Liksom från Hradeckys nuvarande hemland.

– Deutsche Welle är här, det säger något. Intresset märks också i Tyskland, i det dagliga livet och i omklädningsrummet. Och visst händer det att folk hajar till, “aj ni har aldrig varit i ett slutspel?”. Det skulle vara kul att få möta dem i EM … men nej, nu ska vi inte gå händelserna i förväg.

Samtidigt stör det inte Hradecky att stora delar av fotbollspubliken och -medierna i Finland har gått händelserna i förväg, och redan tagit ut EM-platsen.

– Det är en bra sak att folk tror på oss. Så är det i truppen också. För oss finns inget sånt scenario att vi på något sätt skulle klåpa bort den här matchen, säger Hradecky och citerar sin målvaktskollega i landslagstruppen.

– Jesse Joronen är en smart kille, han sa det bra: “Att få känna press och tryck är ett privilegium”. Just så är det.

Historien inget trauma

En annan ruta i livet som Lukas Hradecky kommer att kryssa i senare i höst är 30-årsdagen som infaller om ett par veckor. Men trots att målvakten har blivit till åren är han ändå inte så gammal att han har några sår från det finländska A-landslagets taggiga historia, med missade chanser att ta sig till slutspel med bakslag mot exempelvis Ungern och Portugal.

– 1997 var jag för ung. Jag har sett klippen många gånger, men de smärtar inte. Portugal 2007 är heller inget speciellt. För mig finns det inget trauma alls i historien, den gör inte ont, säger Lukas Hradecky.

Han är fullt inställd på att skriva historia tillsammans med en hel idrottsnation, och tiotusen åskådare på plats på stadion i Tölö.

– Det är första matchen i Helsingfors i den här kvalet. Säkert vill den här staden också göra sin del för framgången. Tammerfors och Åbo har bidragit på ett bra sätt, nu är det Helsingfors tur att göra sitt i finländsk fotbolls största match. Stämningen kommer att bli unik.

Diskussion om artikeln