Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De första personerna med misstänkta IS-kopplingar utvisades till Tyskland – fler är på väg

Från 2019
Epäilty yhdysvaltalainen jihadisti on jäänyt jumiin Kreikan ja Turkin väliselle militarisoidulle vyöhykkeelle.
Bildtext Turkiet har börjat utvisa tillfångatagna medlemmar av terrorgruppen IS till deras hemländer. En misstänkt IS-krigare sitter fast i ett ingenmansland mellan Grekland och Turkiet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vad ska man göra med de IS-medlemmar som kommer tillbaka till sina hemländer? Den här frågan är senast nu brännande aktuell i Tyskland efter att Turkiet har börjat utvisa misstänkta islamister. De tyska politikerna har talat för hårda tag, men samtidigt är det här inte möjligt i alla fall.

– Det vad turkarna nu gör kommer mycket plötsligt, men det betyder inte att vi inte skulle vara förberedda på det som väntar, säger den kristdemokratiske förbundsdagsledamoten Armin Schuster i en intervju för rundradiobolaget ARD.

Det var i måndags som Turkiet meddelade att man redan under den här veckan kommer att utvisa nio tyska medborgare.

De första personerna med misstänkta kopplingar till terrororganisationen IS landade i Tyskland på torsdagskvällen. Det handlar om en större familj, som har gripits i Turkiet.

Familjen har irakisk bakgrund och vissa av familjemedlemmarna ska ha haft kontakter till de salafistiska kretsarna i den tidigare tyska hemstaden Hildesheim.

I dag utvisas ytterligare två kvinnor, som har befunnit sig i Syrien, till Tyskland.

I de här fallen pågår utredningar, men enligt tidningen Der Spiegel finns det varken för familjen eller för de två kvinnorna någon häktningsorder.

– Varje person som utgör en fara ska i fängelse, säger säkerhetsexperten Schuster.

Stor ovilja att ta emot

Men trots att de tyska politikerna redan länge har kommit med det här kravet och lovat hårda tag kan det här i praktiken visa sig vara mycket svårt.

– Vi måste kunna bevisa att personen i fråga har stridit för IS och det är inte enkelt. Har vi inga bevis blir det ännu svårare, då måste personen sättas under övervakning, säger Armin Schuster.

I Turkiet väntar ytterligare omkring tio personer på att utvisas till Tyskland och i norra Syrien räknar man med närmare hundra tyska medborgare.

En tredjedel av dem klassas enligt Schuster som farliga, alltså som möjliga terrorister.

Liksom i andra europeiska länder är oviljan att ta emot personer från IS också i Tyskland mycket stor och därför har man varit allt annat än aktiv i frågan.

– Vi kräver att andra länder tar emot sina medborgare och vi är förstås också beredda att ta emot våra medborgare, sade inrikesminister Horst Seehofer redan under våren.

– Men först vill jag veta vem som är på väg. Det handlar om farliga personer som har lämnat landet för att föra krig också mot oss, konstaterade Seehofer.

Diskussion om artikeln