Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vladimir Putin kastar lystna blickar västerut – slår sina lovar runt Vitryssland för att fullt ut genomföra det rysk-vitryska statsförbundet

Från 2019
Vy över Minsk.
Bildtext Vy över Minsk.
Bild: Yle/ Kerstin Kronvall

Vitryssland och Ryssland har sedan 1999 levt i ett statsförbund som mera påminner om ett öppet förhållande än om ett äktenskap.

Länderna har bland annat slopat gränskontroller vid den gemensamma gränsen, och Vitryssland är medlem i den eurasiska tullunionen som Ryssland har grundat, men i övrigt lever länderna livet utan så många förpliktelser mot varandra.

Solidaritet för pengar

Ryssland räddar regelbundet Vitryssland ur ekonomiska trångmål och Vitryssland låter Ryssland placera ut militära styrkor inom sina gränser.

Men nu sägs det alltså att Rysslands president Vladimir Putin vill ha mera än så. Det spekuleras i att han vill att länderna ska gå samman och bilda en enda stat. Och han är sannolikt frivillig till posten som ledare för det landet.

Det skulle innebära att Ryssland inte behövde skriva om grundlagen för att Putin ska kunna sitta kvar vid makten efter att hans mandatperiod går ut 2024.

Nej, säger Lukasjenko

I Vitryssland gnisslar president Aleksandr Lukasjenko tänder över sådana planer. Han har inga planer på att lämna presidentpalatset. Han är ju bara 65 år och vill sitta kvar som president länge till.

Just nu är tonen mellan Moskva och Minsk kylig, men redan i december skriver ledarna sannolikt under en deklaration om ökad integrering.

Samförstånd på pappret

Artjom Sjrajbman, som är politisk analytiker i Minsk, säger att deklarationen inte kommer att få någon praktisk betydelse.

Den blir ett löfte om att sträva efter harmonisering av lagstiftningen inom de närmaste åren. Men det löftet blir svårt att hålla.

– Det handlar om så stora mängder lagar och om två så olika länder att det inte är möjligt att samordna allt på kort tid, säger Sjrajbman.

Artjom Sjrajbman tror inte Vitryssland och Ryssland går samman.
Bildtext Artjom Sjrajbman tror inte att Vitryssland och Ryssland går samman.

Länderna har helt olika ekonomiska strukturer och dessutom olika statsskick. Ryssland är en federation medan Vitryssland är en enhetsstat.

Vitryssland vill skriva under deklarationen i hopp om mera god vilja, alltså i praktiken pengar från Ryssland.

Men det verkar inte troligt att den ryska välviljan ökar bara tack vare en namnteckning på ett symboliskt avtal.

Skilda vägar eller gräl

Artjom Sjrajbman ser två möjliga vägar för hur de rysk-vitryska relationerna kan utvecklas. Det ena skulle innebära att länderna småningom glider allt längre ifrån varandra.

Vitryssland söker sig nya samarbetspartner och idkar handel med de länder som är beredda till det.

Den varianten verkar enligt Sjrajbman ha ett stöd inom den ryska regeringen. Däremot gillar inte president Putin och hans närmaste maktstrukturer en sådan vision.

Den sovjetiska arkitekturen står hög i Minsk.
Bildtext Den sovjetiska arkitekturen står hög i Minsk.
Bild: Yle/ Kerstin Kronvall

Om Ryssland reagerar aggressivt på Vitrysslands flirt med andra länder – som Polen, Ukraina och Kina – kan president Putin åter införa förbud mot import av livsmedel från Vitryssland.

Det kan slå hårt. Livsmedelsproduktionen är Vitrysslands trumfkort och hälften av all export går till just Ryssland.

Knappast krig eller kupp

Hur det än går tror Artjom Sjrajbman inte på en väpnad konflikt mellan Ryssland och Vitryssland. Det finns inget att vinna på något sådant.

Den ryska befolkningen skulle knappast heller applådera något sådant.

– Vitryssland är inte Krim eller Ukraina och här finns ingen lidande rysk minoritet som måste räddas, säger Sjrajbman.

Allt tyder alltså på att presidentkansliet i Kreml i Moskva får smida nya planer för hur landet ska ledas efter 2024.

I Minsk räknar man med att Aleksandr Lukasjenko kan sitta kvar länge än, kanske till och med i tio år. Och så länge han leder landet finns det inget som tyder på att det skulle bli mera demokratiskt.

Diskussion om artikeln