Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utrikesminister Pekka Haavisto i Washington om kampen mot IS: Nätverket är fortfarande starkt i vissa områden

Från 2019
Uppdaterad 15.11.2019 01:01.
Utrikesminister Pekka Haavisto i Washington D.C.
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto besökte Washington för att delta i mötet med den internationella koalitionen mot IS.
Bild: Embassy of Finland/Helena Liikanen-Renger

Utrikesminister Haavisto besökte på torsdagen Washington D.C för ett extrainsatt möte med den internationella koalitionen mot terroristgruppen IS. USA:s utrikesminister Mike Pompeo var värd för mötet.

Koalitionen leds av USA och mötet var det första efter att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dödades i en amerikansk räd.

Finland deltog i mötet i egenskap av ordförandeland för EU.

– Vi har investerat mycket i säkerhetsstöd till Irak och Syrien och det är viktigt för Finland att delta i koalitionen mot IS och i den internationella politiska debatt som berör situationen i länderna, säger Haavisto till Yle i Washington.

I ett kontroversiellt beslut i oktober återkallade USA nästan alla sina trupper från norra Syrien.

Fastän terrornätverket har försvagats och förlorat sin ledare, al-Baghdadi, är nätverket fortfarande aktivt i flera delar av regionen, sade Haavisto.

– IS-soldater befriades från fängelset, i det område som Turkiet angrep. De har fortfarande områden där de är starka inne i Syrien, och så finns de i Sahelområdet i Afrika och i Afghanistan och delar av Asien.

Enligt Haavisto är USA fortfarande intresserat av att bekämpa IS, trots att truppnärvaron skurits ned i Syrien.

– Efter Turkiets militäroperation i Norra Syrien, tror jag det var viktigt för USA att försöka garantera att de fortfarande har förbundit sig till den internationella koalitionen mot IS.

Olika åsikter inom koalitionen om var IS-krigare borde dömas

En fråga som diskuterades vid mötet var på vilken ort gripna IS-krigare borde dömas. Frågan delar åsikter inom koalitionen, berättar Haavisto.

– De europeiska länderna anser att IS-krigarna borde dömas i det område, eller i närheten, där brotten ägt rum. USA i sin tur talar om att de i snabb takt borde skickas hem från dessa områden. Turkiet vill returnera krigarna till deras hemländer.

Turkiet uppgav nyligen att landet kommer att skicka omkring 250 utländska IS-krigare till sina respektive hemländer. Därtill har landet gripit över tusen IS-krigare.

– Vi har ingen information om att finländare skulle finnas med bland de gripna, säger Haavisto.

29 länder var representerade vid mötet i Washington.

Artikeln har uppdaterats klockan 00:20 med ytterligare information.

Diskussion om artikeln