Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eldupphöret mellan Israel och Islamiska Jihad är skakigt - nya israeliska flyganfall sent på torsdag kväll

Från 2019
Gropen efter det bostadshus som bombades av Israel i Deir al-Balah på Gazaremsan strax innan eldupphöret trädde i kraft på torsdag morgon. Nu är Israel och palestinierna oense om vem som egentligen dödades där.
Bildtext Gropen efter det bostadshus som bombades av Israel i Deir al-Balah på Gazaremsan strax innan eldupphöret trädde i kraft på torsdag morgon. Nu är Israel och palestinierna oense om vem som egentligen dödades där.
Bild: AFP / Lehtikuva

Israel genomförde nya lufträder mot den väpnade grenen av Islamiska Jihad på Gazaremsan, trots det eldupphör som Israel och Islamiska Jihad kommit överens om. Eldupphöret är skakigt, men såg ut att hålla igen på fredag morgon.

Vid midnatt uppgav israelisk militär att man flygbombat en anläggning där Islamiska Jihad tillverkar missilkomponenter och en av den väpnade islamistiska gruppens kommandocentraler.

Det var en vedergällning för de raketer som Islamiska Jihad avfyrade mot Israel ännu efter att eldupphöret trädde i kraft tidigt på torsdag morgon.

De senaste våldsamheterna utlöstes av att Israel utförde en flygattack i Gaza City på tisdag kväll där en befälhavare för Islamiska Jihad och hans fru dödades.

Israeliska Haaretz uppger att Israels försvarsmakt (IDF) och Shin Bet planerade att ta livet av Baha Abu al-Ata redan för två år sedan. Sedan dess hade han blivit allt mäktigare och just nu fanns både tillfälle och israelisk enighet om att förverkliga planerna.

Befälhavaren för Islamiska Jihad, Baha Abu al-Ala, begravdes i Gaza City redan samma dag som han dödats, det vill säga på tisdagen.
Bildtext Befälhavaren för Islamiska Jihad, Baha Abu al-Ala, begravdes i Gaza City redan samma dag som han dödats, det vill säga på tisdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt Israel var det just Abu al-Ata som stod bakom största delen av de palestinska attackerna från Gazaremsan mot Israel under det senaste året.

Oenighet om civila dödsoffer

Efter att Abu al-Ata och hans hustru dödats, miste ytterligare 32 palestinier livet i israeliska flygräder mot Gazaremsan under de följande två dygnen.

Bland de sista dödsoffren, innan eldupphöret trädde i kraft, fanns åtta medlemmar av samma palestinska familj. Det fanns inte mycket kvar av deras hus i Deir al-Balah, ungefär mitt på Gazaremsan, efter den israeliska flygräden.

Enligt israelisk militär var det Rasmi Abu Malhous, befälhavare för en av Islamiska Jihads raketenheter, som bodde i huset och han "hade för vana att gömma ammunition och militär infrastruktur" i sitt hem.

En släkting till dödsoffren visar upp ett skolhäfte som hittades i gropen efter den israeliska flygräden mot Rasmi Abu Malhous i Deir al-Balah.
Bildtext En släkting till dödsoffren visar upp ett skolhäfte som hittades i gropen efter den israeliska flygräden mot Rasmi Abu Malhous i Deir al-Balah.

Nu uppger både offrens grannar, vänner och en talesman för Islamiska Jihad att mannen i huset inte tillhörde Islamiska Jihad, men att han hade ungefär samma namn som den befälhavare Israel var ute efter.

Tre vuxna och fem barn ska ha dödats i flygräden mot huset i Deir al-Balah, enligt palestinska sjukhuskällor.

Under de två dygnen innan eldupphöret trädde i kraft avfyrade Islamiska Jihad ungefär 450 raketer mot södra och centrala Israel.

Raketregnet stängde skolor och affärer över stora delar av södra och centrala Israel.

Israeliska luftvärnsrobotar sköt ner palestinska raketer så långt norrut som i Israels näststörsta stad Tel Aviv, men luftvärnssystemet är effektivt och ingen israel skadades allvarligt i raketanfallen.

Källor: AFP, Reuters, Haaretz

Diskussion om artikeln