Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa höjer skattesatsen trots allt - nästa år är kommunalskatten 20,25 procent

Från 2019
stort rosa hus
Bildtext Lovisa stadshus. Arkivbild.

Att inte höja på skattesatsen skulle vara att sätta huvudet i sanden som en struts, anser Antti Väkevä (obunden).

Lovisa stadsfullmäktige gick emot stadsstyrelsens förslag om att bibehålla inkomstskattesatsen på 19,75 procent.

Den obundna före detta sannfinländaren Antti Väkevä föreslog att inkomstskattesatsen för 2020 höjs och de grönas Janne Länsipuro understödde förslaget.

- Vi har kört på den här linjen (med skattesatsen 19,75) i flera år. Som vi har sett har det inte fört med sig någon stor flyttningsvinst. Därför föreslår jag att inkomstskatteprocenten höjs till 20,25, sade Väkevä i sitt anförande.

Fullmäktige ska ta ställning till budgeten 2020 på sitt nästa möte. Budgeten, och de föreslagna nedskärningarna den innehåller, utgår ifrån att skattesatsen inte skulle ha höjts.

Väkevä hoppas att man i och med skattehöjningen kan lätta lite på osthyveln när det gäller föreslagna nedskärningar, såsom att dra in byskolor och bibliotek.

- Vi är redo att skära ner, men är vi redo att bära ansvaret? Det (att inte höja skatteprocenten) är som att vara en struts och sätta huvudet i sanden för ett år. Alla vet att skatteprocenten måste höjas i något skede, varför inte göra det i år, fortsatte Väkevä.

- Om vi inte höjer skattesatsen så sticker vi huvudet i busken, sade i sin tur Ralf Sjödahl (SFP).

Lite högre än genomsnittet

Väkeväs förslag om en höjning vann över utgångsförslaget med rösterna 20 mot 14.

Det här betyder att inkomstskattesatsen i Lovisa nästa år är 20,25 procent, vilket är lite högre än den genomsnittliga kommunala inkomstskattesatsen 2019 som är 19,88 procent.

Nylänningar betalar i medelsnitt 18,66 procent av sin inkomst i kommunalskatt 2019.

De övriga skattesatserna för 2020 i Lovisa bibehålls på samma nivå som i år.

Den allmänna fastighetsskatten i Lovisa är 1 procent. Fastighetsskatten för stadigvarande bostad är 0,50 och fastighetsskatten för annan än stadigvarande bostad är 1,20 procent

Diskussion om artikeln