Hoppa till huvudinnehåll

Sport

England till EM efter jättekross – Kosovos skräll uteblev efter blytunga minuter

Från 2019
Englands spelare jublar efter ett mål av Harry Kane
Bildtext Harry Kane gjorde hattrick mot Montenegro.
Bild: /All Over Press

England, Tjeckien, Turkiet och Frankrike säkrade på torsdagskvällen sina biljetter till EM nästa sommar. För Islands del klarnade det också att Nations League blir sista chansen att förlänga mästerskapssviten.

England behövde bara en poäng mot Montenegro för säkra en plats i EM, men laget valde att satsa för fullt och det blev en jättekross på hemmaplan.

Harry Kane gjorde hattrick på 18 minuter i den första halvleken och gruppettan England vann till slut matchen med hela 7–0.

– Vi har vunnit gruppen som vi förväntades göra och det på ett komfortabelt sätt. Vi har också hittat ett sätt att besegra sämre rankade lag som vi inte gjort tidigare, säger förbundskaptenen Gareth Southgate enligt BBC.

Kosovo har överraskat stort i kvalet och har in i det sista varit med i kampen om en EM-biljett i samma grupp.

På torsdagskvällen var man på väg mot en viktig seger borta mot Tjeckien, men några blytunga minuter i andra halvlek gjorde att EM-drömmen dog.

Alex Kral kvitterade för Tjeckien i den 71:a minuten och åtta minuter senare satte Ondrej Celustka segermålet 2–1. Celustkas mål tog Tjeckien till EM medan Kosovo slutar trea i gruppen.

Oavgjort räckte för Turkiet

I grupp H var Island piskat att besegra Turkiet för att hålla kampen om en EM-biljett vid liv men det gick inte vägen. Matchen slutade oavgjort 0–0 och Turkiet säkrade sin plats i EM.

Regerande världsmästarna Frankrike är också klart för EM efter 2–1 på hemmaplan mot Moldavien. Olivier Giroud avgjorde matchen från straffpunkten då elva minuter återstod att spela.

Grupptrean Island, som spelat i EM 2016 och VM 2018, måste nu förlita sig på Nations League för att förlänga sin mästerskapssvit och ta sig till EM.

Resultat:

Grupp A:

Tjeckien – Kosovo 2–1

England – Montenegro 7–0

Grupp B:

Portugal – Litauen 6–0

Serbien – Luxemburg 3–2

Grupp H:

Turkiet – Island 0–0

Albanien – Andorra 2–2

Frankrike – Moldavien 2–1

EM-klara länder: Belgien, Italien, Polen, Ryssland, Ukraina, Spanien, England, Tjeckien, Turkiet, Frankrike.

Diskussion om artikeln