Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jari Sillanpää åtalas för sexuellt utnyttjande av barn - alla julkonserter ställs in

Från 2019
Uppdaterad 15.11.2019 16:24.
Jari Sillanpää med blå kostym och skägg.
Bildtext Om Jari Sillanpää döms är straffet minst villkorligt fängelse.
Bild: Lehtikuva

Artisten Jari Sillanpää åtalas för sexuellt utnyttjande av barn och spridning av pornografisk bild. Sillanpää bestrider båda åtalen.

Enligt de offentliga uppgifterna i åtalet har de misstänkta brotten ägt rum i augusti respektive september 2017.

Åtalen kommer att tas upp i Helsingfors tingsrätt i slutet av februari.

I slutet av sommaren 2018 medgav Sillanpää på Facebook att polisen hade förhört honom om material man hittat spår av i elektronik som polisen beslagtagit från hans hem i samband med en husrannsakan.

Sillanpää uppgav då att man lyckats återställa bilder och en video på hans dator, men att han själv aldrig sett materialet tidigare. Enligt Sillanpää kunde vem som helst, som deltog i hans fester ha använt hans dator.

Advokat: Handlar inte om fysisk beröring

Sillanpääs advokat Riitta Leppiniemi säger till STT att Sillanpää bestrider båda åtalen. Enligt Leppiniemi handlar åtalet om utnyttjande om något annat än fysisk beröring.

– I åtalet påstås inte att Sillanpää skulle ha haft fysisk kontakt eller varit i fysiskt umgänge med en ungdom. Det handlar om något annat än fysisk beröring. Sillanpää bestrider åtalet. Huruvida den handling som åklagaren tar upp uppfyller rekvisiten för utnyttjande kommer att behandlas i rätten, säger Leppiniemi.

Sexuellt utnyttjande av barn handlar inte bara om fysiska handlingar, rekvisiten kan också uppfyllas om man till exempel skickar sexuellt färgade meddelanden till en minderårig person.

Åklagare Nina Keskinen uppger att det handlar om ett offer. Hon bekräftar också att det handlar om något annat än fysisk beröring.

Raderat material som återställts

Enligt Riitta Leppiniemi är åtalen inte kopplade till den större brottshelheten där en man som sålt droger till Sillanpää utreds.

Sillanpää dömdes i augusti 2018 i Helsingfors tingsrätt till tio månaders villkorligt fängelse för narkotikabrott.

Sillanpää medgav att han köpt sammanlagt 118 gram metamfetamin under åren 2014-2018. Då dömdes också mannen som sålt drogerna till Sillanpää. För Sillanpääs del har domen vunnit laga kraft.

– Det här är ett enskilt fall som Helsingforspolisen utrett. Sillanpää bestrider också det andra åtalet. Det fanns inget material på apparaterna, nu är frågan om det funnits material på dem under någon tidigare tidpunkt och vem som i så fall har använt materialet, säger Leppiniemi.

Åklagare Keskinen bekräftar att det är fråga om material som återställts på teknisk väg.

– I det skedet då saken utretts av polisen har materialet inte funnits på apparaterna, det är alltså fråga om material som raderats, säger Keskinen.

Åtal som gäller sexualbrott behandlas vanligen bakom stängda dörrar, men besluten är oftast åtminstone delvis offentliga.

Julkonserter i kyrkor ställs in

Jari Sillanpääs fem planerade kyrkokonserter på olika håll i Finland har ställts in, säger producenten för julturnén Lilja Kainulainen. Hon säger att de som har köpt biljett får pengarna tillbaka.

Kainulainen säger till Iltasanomat att hon talat med två kyrkoherdar och att det är snyggare att beslutet om att ställa in kommer från Sillanpääs sida.

Källa: STT, Iltasanomat

Artikeln har uppdaterats med information om Sillanpääs julkonserter.