Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Får man rappa psalmen Hosianna? "Något intressant och nytt för den unga publiken"

Från 2019
Närbild på notpapper till olika sånger som sjungs vid kören Kråksångens övning.
Bildtext Årligen kommer nya tolkningar på många gamla jullåtar. Arkivbild.
Bild: Andrea Nordqvist/Yle

Är det okej att göra nya versioner på klassiker såsom psalmen Hosianna? Vi vill veta vad du tycker!

Från och med den första advent kan du höra en ny version av psalmen Hosianna på radio. Radiokanalen Jouluradio har årligen sedan 2012 gett en artist ett speciellt uppdrag - att skapa en cover av den klassiska psalmen Hosianna.

Att det är just psalmen Hosianna som får en ny version varje år är ingen slump. Hosianna var den första låt som spelades på kanalen och är fortsättningsvis den låt som inleder sändningen varje år.

joulupalloja muovikuusen oksilla
Bildtext Vilken av de klassiska julsångerna är din favorit?
Bild: Rodion Kutsaev / Unsplash

Jouluradio består av tio radiokanaler som spelar julmusik på olika språk och i olika musikstilar från november till trettondagen. Innehållet produceras av huvudstadsregionens församlingar och egen personal.

Under årens lopp har Hosianna tolkats i flera olika genrer och i år är det dags för något alldeles nytt. För första gången får psalmen en rap-version. I år i en tolkning av rapartisten PastoriPike, eller Pierlin Mpaka Makumbu som han på riktigt heter.

Får man göra vad som helst med klassiker?

Men får man göra vad som helst med klassiker som Hosianna? Detta frågade Yle Huvudstadsregionen sina följare på Instagram.

Svaren var tudelade. Av de som svarat tyckte 72 procent att man får göra vad man vill med en klassiker medan 28 procent tyckte att man inte får det.

Vad tycker du? Berätta i omröstningen längst ner i artikeln.

Rapparen PastoriPike sitter framför en altare i kyrkan.
Bildtext Rapparen Pierlin Mpaka Makumbu, bättre känd under artistnamnet PastoriPike, rappar en version av psalmen Hosianna.
Bild: Joanna Tzortzis/Jouluradio.fi

Jouluradios redaktionschef Riitta Kalliorinne ser inga problem med att skapa nya versioner av Hosianna - tvärtom.

- Klassiker hålls vid liv då nya generationer tar ställning till verken och gör dem till sina egna. Man får göra om klassiker, det är bara ett tecken på att de fortfarande är intressanta verk.

Valet av genre kom till som en följd av att kanalen i år fokuserar på att vara mer internationell och mångkulturell.

- Årets Hosianna är mångkulturell och framförs av en artist med invandrarbakgrund. Hans genre råkar vara rap, vilket jag tycker att passar bra in i vår kanal då vi har väldigt mycket unga lyssnare, säger Kalliorinne. Det här förhoppningsvis något intressant och nytt för den unga publiken.

- Klassiker hålls vid liv då nya generationer tar ställning till verken och gör dem till sina egna.

― Riitta Kalliorinne, Jouluradios redaktionschef.

- Årets version är på riktigt bra. Jag är en sextioåring men tycker inte att den på något sätt är galen eller fel så att någon skulle behöva förfära sig över den. Den är melodisk, intressant och väldigt välgjord.

Kallionrinne är ändå medveten och förberedd på att alla kanske inte gillar årets version.

- Det finns alltid de som inte tycker om något. Jag tror nog att vi kommer att få en del feedback, varav en del säkert kommer att tycka att vi har gjort något skamligt.

Premiär för PastoriPikes version av Hosianna blir det i Jouluradio under första advent. Närmare bestämt vid midnatt natten mellan den sista november och första december.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln