Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stora kvalmatchen lockar NHL-proffsen till tv:n – Glen Kamara hör till favoriterna: ”Han är lite av en fattigmans N’Golo Kanté”

Från 2019
Uppdaterad 15.11.2019 12:36.
Finlands herrlandslag stod för ny bragd i Tammerfors.

Det är fotbollsfeber även på andra sidan Atlanten. När fotbollslandslaget möter Liechtenstein i kväll sitter de finländska NHL-proffsen bänkade. Det är ett lag med stort L, säger Sami Niku.

Det har knappast undgått någon att Finlands fotbollsherrar i kväll kan göra något riktigt stort. Laget står med en fot i EM nästa sommar och en seger mot Liechtenstein tar laget till ett historiskt mästerskap.

Fotbollsfebern är påtaglig i hela landet och den har även nått Nordamerika. När matchen sparkar igång i kväll sitter finländska ishockeyproffs och håller tummarna.

– Jag hoppas verkligen att killarna klarar det här nu, det är så nära. Det är helt otroligt, vi har väntat så länge på det här. Det blir roligt att se, säger Nashvillemålvakten Pekka Rinne till Yle Urheilu.

– Naturligtvis ska jag se matchen när Finland nu äntligen är på väg mot ett mästerskap, säger Sami Niku.

Pekka Rinne är en stabil NHL-målvakt.
Bildtext Pekka Rinne.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

"Fattigmans N’Golo Kanté"

Niku anser att det finns en stor orsak till varför Finland nu är väldigt nära en plats i EM.

– Min uppfattning är att det här är ett lag med stort L. Man försvarar väldigt bra och så finns det enskilda spelare som lyckats. Teemu Pukki har gjort det väldigt bra och samma gäller för Glen Kamara, säger han.

Teemu Pukki och Lukas Hradecky hör till mångas favoriter. Dallasbacken Esa Lindell nämner Kamara som en personlig favorit och en viktig spelare för laget.

– Alla lyfter säkert fram Pukki men jag säger Glen Kamara. Han är lite av en fattigmans N’Golo Kanté på mittfältet, säger Lindell med ett skratt.

Glen Kamara med bollen i landskamp.
Bildtext Glen Kamara har imponerat på Sami Niku och Esa Lindell.
Bild: EPA

Juuse Saros har också sin personliga favorit.

– Paulus Arajuuri har gjort ett stort intryck. Det är en som spelar med stort hjärta, säger han.

Pekka Rinne tror att en EM-plats kommer att ha en stor påverkan på fotbollen i Finland.

– Jag tror att det kommer att göra en stor skillnad. Det finns utrymme för fotbollen att växa i Finland och landslaget spelar en stor roll i detta. Resurserna finns och om antalet spelare ökar kommer det bli bra, säger han.

NHL-spelarna kommer också att åka på EM-matcher nästa sommar, oavsett om Finland är med eller inte.

– Jag har redan bokat biljetter så åtminstone en match kommer jag att se. Jag vet inte vilken match det blir. Vi åker till Köpenhamn och förhoppningsvis spelar Finland där, säger Miro Heiskanen.

– Tillsammans med kompisarna har jag tänkt att man borde åka och titta då Finland är med, säger Sami Niku.

Diskussion om artikeln