Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland och Litauen utväxlade spioner - även spiondömde norrmannen Frode Berg benådades och frigavs

Från 2019
Uppdaterad 15.11.2019 15:19.
En uniformbeklädd polis står bredvid en rättsbur där Frode Berg står.
Bildtext Den norska gränsbevakaren Frode Berg benådades och frigavs samtidigt som Ryssland och Litauen utväxlade dömda spioner
Bild: AFP / Lehtikuva

Ryssland och Litauen har utväxlat fyra spioner samt den fängslade norska gränsbevakaren Frode Berg. Beskedet kom efter att Litauens president Giatanas Nauseda tidigare på fredagen benådade två fängslade ryska spioner i hopp om att Ryssland i gengäld friger två fängslade litauiska spioner.

Den ryska spionchefen Sergej Narysjkin, konstaterade kort efteråt att Ryssland vidtar motsvarande åtgärder som Litauen, som benådade de ryska spionerna Nikolaj Filiptjenko ja Sergej Moisejenko, enligt en ny lag om fångutväxling som parlamentet antog förra veckan.

Ryssland meddelade också att man benådar den norska gränsbevakaren Frode Berg som har dömts till 14 års fängelse för spionage.

Nikolaj Filiptjenko dömdes för två år sedan till tio års fängelse för att ha försökt rekrytera litauiska tjänstemän att spionera för Rysslands räkning. Sergej Moisejenko fick ett något längre straff för att ha rekryterat en kapten som spionerade för Ryssland.

Nikolai Filiptjenko dömdes år 2017 till 10 års fängelse för att ha försökt rekrytera litauiska tjänstemän att spionera för Ryssland
Bildtext Nikolaj Filiptjenko dömdes år 2017 till 10 års fängelse för spionage.
Bild: imago images/Scanpix/ All Over Press

De utväxlades med de litauiska medborgarna Jevgenij Mataitis och Aristidas Tamosaitis, som har dömts till fängelse i Ryssland för att ha överlåtit underrättelseuppgifter till Litauen.

Litauens spionchef Darius Jauniskis sade på eftermiddagen att Mataitis och Tamosaitis "har återförenats med sina familjer" och att även Frode Berg ingick i fångutväxlingen.

Norges statsminister Erna Solberg bekräftade därefter att Berg hade överlåtits till norska myndigheter i Litauen.

Fångutväxlingen var inte är någon unik händelse. Ryssland och Estland utväxlade i fjol två dömda spioner vid en gränsbro, så som man brukade göra under kalla krigets dagar.

Källor: Reuters, AFP, BNS

.