Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Känner du igen paret på bilden? Erik letar efter sin biologiska pappa i Finland: "Jag har rätt att veta vem han är"

Från 2019
Bildmontage av en svartvit bild av en kvinna och en man som står på en balkong. På den andra bilden i färg syns en man fotograferad vid ett vitt trähus.
Bildtext Erik Jahn vill veta vem mannen som sitter bredvid hans mamma är. Spåren leder honom till Hangö.

"Känner du igen det här paret? Söker efter min biologiska pappa. Hör av dig!"

Erik Jahn publicerade ett upprop och tre fotografier på Facebook och hans efterlysning fick stor spridning. Men hittills har ingen kunnat hjälpa honom.

Vem är den unga mannen vid mamma Margits sida? Tiger alla som vet? Eller är den unga uniformsklädda mannen från 50-talet faktiskt så okänd?

Svenska Erik Jagn letar efter sin biologiska far, som möjligen kan vara mannen på bilden.
Bildtext Unga Margit tillsammans med okänd kavaljer i Hangö sommaren 1956.

Erik letar efter sin okända far och han kallar hela historien för en familjehemlighet. Men att hemligheten skulle vara så stor att ingen sextio år senare stiger fram och berättar hur det var är svårt att förstå.

- Mitt letande borde inte såra någon i dag längre. Det är i alla fall absolut inte min mening, säger Erik.

Vill veta sanningen

Erik Jahn är 56 år i dag och han är mogen att äntligen få veta sanningen. Pappa Joel, som han vuxit upp med, finns inte längre. Inte heller hans yngre bror.

Mamma Margit bor nu i en servicelägenhet.

- Det är för sent att prata med henne om det här, säger Erik. Hon är inte längre med i vår verklighet.

Erik är född och uppvuxen i Sverige, men både Margit och Joel är ursprungligen hemma från Finland. Margit från Terijoki och Joel från Helsingfors. En stor del av släktingarna finns i Finland.

Precis i dagarna har Erik för första gången träffat sin mammas kusin för att få veta mer om mannen på bilden och om mammas släkts historia.

I somras reste han till Sankt Petersburg och besökte samtidigt morföräldrarnas hemstad före kriget, karelska Terijoki.

Eriks resor till Finland har också varit ganska täta den senaste tiden.

Svenska Erik Jahn letar efter sin biologiska pappa i Finland.
Bildtext Eriks mamma Margit skickade också ett vykort på pensionat Bellevue till släktingar i Helsingfors.
Bild: Gunilla Ginström / Yle

En ruskig höstdag bestämmer han sig för att besöka Hangö. Vi träffas vid före detta pensionat Bellevue som fortfarande ligger kvar vid stranden.

Bilderna på mamman och den okända unga mannen är antagligen tagna just här. Paret poserar uppe på en av balkongerna.

Unga Margit har också skrivit ett vykort med det ståtliga pensionatet till släktingar i Helsingfors.

"Hälsningar från Hangö. Här är fint!", skriver hon glatt.

Erik vill uppleva platsen där hans mamma och möjligen hans riktiga pappa firade en sommardag för länge sedan.

Misstankar sedan unga år

Bilderna på Eriks mamma Margit och den unga mannen i uniform är tagna en julidag 1956, många år innan Erik föddes i mars 1963.

- Men de kan ha haft ett till-och-från förhållande som sträckte sig över många år. Det är fullt möjligt. De ser lyckliga ut där på balkongen till pensionat Bellevue. Jag tycker att mamma ser så lycklig och glad ut. Men frågan är förstås varför det aldrig blev de, säger Erik.

En gammal svartvit bild av en kvinna och en man som står nära varandra på en balkong och tittar in i kameran.
Bildtext Erik tycker hans mamma ser så lycklig ut i sällskap av den okända mannen.
Bild: Privat

Det är först nu i vuxen ålder som han har börjat leta på allvar.

- För det första har jag och min yngre bror alltid varit väldigt olika. Utseendemässigt skulle jag också lägga en hacka på att mannen i uniform från sommaren 1956 är betydligt mer lik mig än Joel någonsin varit, säger Erik.

- Det är helt enkelt en känsla hos mig.

DNA-test gav bekräftelse

Det är ändå inte enbart känslor och utseende som fått igång Erik i hans letande efter en biologisk far. Han har också gjort sitt personliga DNA-test via en släktforskningsplattform på nätet.

- Tillsammans med min kusin från Joels sida gjorde vi av nyfikenhet ett DNA-test. Joel hade en finländsk-svensk bakgrund. Men i mitt blod fanns inte en enda procent svensk eller skandinavisk härkomst. Bara finländsk. Och så engelsk, berättar Erik.

Kusinens DNA, alltså Joels systerdotter, matchade inte heller med Eriks.

- Resultatet var lite av en chock, trots att jag känt på mig att jag inte har några blodsband med Joel. Jag växte ju upp i en familj med en mamma och en pappa och två söner. Men nu skrevs sanningen svart på vitt. Pappa Joel och jag fick ingen matchning.

Fler familjehemligheter

I Eriks familj talades det aldrig om biologiska pappor och ganska litet om bakgrund överhuvudtaget. Erik berättar att han inte minns något av mammas släkt överhuvudtaget.

- Jag har inget minne av att vi brukade träffa mammas släkt, vilket jag inte tänkte på som barn, men har börjat fundera på i vuxen ålder, säger Erik.

Var det här som mamma träffade Erik Jahns riktiga pappa sommaren 1956? På en balkong på pensionat Bellevue i Hangö?
Bildtext Erik Jahn ville se Bellevue i Hangö som hans mamma besökte en sommardag 1956. Var det Eriks blivande pappa hon hade som sällskap på utfärden?

På en direkt fråga till en släkting på mammas sida kröp också en historia fram. En historia som Erik aldrig hört talas om.

- Mormor drunknade tillsammans med mammas yngre syster, som var åtta år då, år 1951, berättar Erik.

Händelsen uppmärksammades av Hufvudstadsbladet, som skrev om en olycka där två personer hittades i havet intill färjan till Högholmen i Helsingfors. Trots upplivningsförsök omkom båda personerna på sjukhus.

Den här tragiska händelsen förblev också den en familjehemlighet, en sak man aldrig talade om, åtminstone inte med barnen.

- Kanske ingen frågade heller, säger Erik.

Måste man veta?

Allt detta rullas upp när Erik och jag träffas i Hangö den här gråa och regnsjuka novemberdagen. Familjehemligheter som uppdagas i letandet efter sanningen om Eriks biologiska far.

Är det viktigt att få veta allt?

- Det sägs ju att man ska fråga först då man är redo att få veta sanningen. Det gäller alla delar av livet. Det gäller också i sådana här familjefrågor, säger Erik.

Svenska Erik Jahn besökte Bellevue i Hangö i letandet efter sin biologiska pappa.
Bildtext Erik på besök i Hangö. Det finns också ett fotografi på Margit från 1956 där hon poserar på just den här trappan in till Bellevue.

Han är redo nu.

- Jag vill veta allt. Jag klarar hela sanningen i dag. Så nyfiken är jag nog att jag kommer fortsätta ställa frågor. Om jag har en annan far har jag rätt att få veta vem han är.

- Vad gäller mammas släkt vet jag tillräckligt vid det här laget, säger Erik.

Vet du något om bilderna eller något annat som kan hjälpa Erik Jahn i sitt letande efter sin biologiska far? E-posta då gunilla.ginstrom@yle.fi så vidareförmedlas uppgifterna till Erik.

Erik letar efter sin biologiska pappa och spåren ledde honom till Bellevue i Hangö

17:17

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln